Soczyste roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i parmezanem mogą być
zarówno dodatkiem do dania głównego jak i "robić" za przekąskę. Możemy
je także podać- tak jak ja z dodatkiem warzyw na tradycyjne włoskie
bruschetty.
Składniki:
Na 6 roladek:
2 duże filety drobiowe
8 suszonych pomidorów
6 kawałków parmezanu (0,5cm słupki o dł. ok 4 cm)
6 płatów papieru ryżowego
6 łyżeczek sosu z octem balsamicznym np. z nutką pomarańczy
olej do smażenia
sól, pieprz i włoska mieszanka przypraw (np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia)
Sposób przygotowania:
Filety drobiowe dzielimy na 3 części, każdą lekko rozbijamy np dłonią
jeśli są bardzo miękkie, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i włoskiej
mieszanki przypraw. Nakładamy po odrobinie posiekanym suszonych
pomidorów i kawałku sera parmezan.
Całość zwijamy na kształt roladki. Papier ryżowy namaczamy w wodzie wg
zaleceń na opakowaniu. Smarujemy odrobiną kremu z octem balsamicznym i
nakładamy roladkę drobiową.
Zwijamy ponownie- najpierw boki, a następnie po długości. Gotowe smażymy
na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie przekładamy na ręcznik
papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy w całości,
pokrojone i z czym komu pasuje :)
Roladki można smażyć na głębokim oleju, ale wg mnie równie smaczne są opieczone na "odrobinie" tłuszczu na patelni.
Bardzo fajny i oryginalny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu!
Usuń