Jak chyba większość Polaków i ja lubię pomidorową. Tyle tylko że ja uwielbiam lane kluchy, a M. zdecydowanie bardziej woli gdy w zupie jest ryż. Tym sposobem ma nade mną przewagę, bo i Olusiowi wolę podawać ryż niż takie konkretne kluchy ;)
By jednak nie było tak nudnie, postanowiłam przemycić im troszkę mięska, na którym zresztą przygotowałam to danie.
Składniki:
Dla 6 osób
6 skrzydełek
4 małe marchewki
2 małe pietruszki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 duże pomidory
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
3 litry wody
pieprz do smaku
1 łyżeczka ziarenek smaku
Ponadto:
1/2 pęczka natki pietruszki
1,5 szklanki ryżu białego
śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut.
W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotowania). Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Z wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku.
Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego!
Zupka równie dobrze smakuje bez śmietany:) Jeśli ktoś nie przepada za "zabielanymi" zupami to nic nie stoi na przeszkodzie, by jej po prostu nie dodać na talerz :)
By jednak nie było tak nudnie, postanowiłam przemycić im troszkę mięska, na którym zresztą przygotowałam to danie.
Składniki:
Dla 6 osób
6 skrzydełek
4 małe marchewki
2 małe pietruszki
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 duże pomidory
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
3 litry wody
pieprz do smaku
1 łyżeczka ziarenek smaku
Ponadto:
1/2 pęczka natki pietruszki
1,5 szklanki ryżu białego
śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Skrzydełka myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny i dodajemy marchewkę, korzeń pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 25 minut.
W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem, delikatnie ściągamy skórkę i kroimy na ćwiartki. Wycinamy twarde środki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotowania). Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Z wywaru drobiowego usuwamy skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie oraz pietruszkę. Dodajemy ćwiartki pomidora i jedną łyżkę koncentratu. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem i ziarenkami smaku.
Do zupy dodajemy obrane ze skrzydełek mięsko. Wszystko razem blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ryż. Po ubraniu porcji na talerz dodajemy kleks kwaśnej śmietany (według uznania- ok 1 łyżeczka). Smacznego!
Zupka równie dobrze smakuje bez śmietany:) Jeśli ktoś nie przepada za "zabielanymi" zupami to nic nie stoi na przeszkodzie, by jej po prostu nie dodać na talerz :)
Mmmmm..... pycha! też lubimy pomidorową ale zwykle robimy z makaronem :)
OdpowiedzUsuń