Nawet nie wiecie jaki mam problem z jedzeniem teraz czegokolwiek... Jako że karmię piersią nie chcę zaszkodzić Młodemu. Słuchając Teściowej i Położnej powinnam ograniczać się do nabiału, chudego mięsa i marchewki ;) Słuchając zaś Pediatry- mam jeść wszystko.
Żeby jednak nie było później "a nie mówiłam", to staram się przestrzegać zasad tych "pierwszych".
Składniki:
Dla 5 osób
1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
2 ugotowane do miękkości marchewki (u mnie z rosołu)
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki bułki tartej
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
sól, pieprz do smaku
Sos koperkowy:
1 litr wody
1 malutka łyżeczka masła
1 pęczek koperku
1 łyżka mąki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną marchewką oraz namoczoną bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kuleczki odrobinę większe od orzecha włoskiego i wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, by się nie posklejały i nie przykleiły do dna garnka. Pulpeciki gotujemy ok 20 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy.
2. Sos: Wodę zagotowujemy z masłem, wrzucamy koperek i zaprawiamy mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy solą do smaku. Do przygotowanego sosiku wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy ponownie na małym ogniu, by się nie przypaliły. Podajemy z ziemniakami i surówką np. z marchewki.
Żeby jednak nie było później "a nie mówiłam", to staram się przestrzegać zasad tych "pierwszych".
Składniki:
Dla 5 osób
1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
2 ugotowane do miękkości marchewki (u mnie z rosołu)
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki bułki tartej
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
sól, pieprz do smaku
Sos koperkowy:
1 litr wody
1 malutka łyżeczka masła
1 pęczek koperku
1 łyżka mąki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną marchewką oraz namoczoną bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kuleczki odrobinę większe od orzecha włoskiego i wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, by się nie posklejały i nie przykleiły do dna garnka. Pulpeciki gotujemy ok 20 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzamy.
2. Sos: Wodę zagotowujemy z masłem, wrzucamy koperek i zaprawiamy mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Doprawiamy solą do smaku. Do przygotowanego sosiku wrzucamy pulpeciki i podgrzewamy ponownie na małym ogniu, by się nie przypaliły. Podajemy z ziemniakami i surówką np. z marchewki.
Miałam ten sam problem, młody był strasznym alergikiem. Marzyłam o suchej bułce, a on miał alergię na gluten. Masakra.
OdpowiedzUsuń