Jako że nadal uważam na to co jem, to i ciasta muszą być odpowiednio
dobrane. Dzisiejsze marchewkowe nie zawiera silnie alergizujących
orzechów, kakao i cynamonu.
Składniki:
Na blaszkę 32x26cm
6 jajek
300g cukru kryształu
50g cukru waniliowego
140g dżemu z owoców leśnych
250ml oleju rzepakowego
600g marchwi
30g kokosu
30g płatków migdałowych
100g mieszanki "Słoneczne trio"- żurawina, rodzynki, miechunka
2 łyżki kawy zbożowej
400g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone
140g dżemu z owoców leśnych
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrami oraz dżemem. Powoli dolewamy olej. Do przygotowanej tak masy dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, a następnie suszone owoce, kokos i płatki migdałowe. Mąki mieszamy z sodą, kawą zbożową, i proszkiem do pieczenia.Dodajemy do masy, mieszamy dokładnie i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Wyrównujemy, Pieczemy ok 1 godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę.
2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała.
Składniki:
Na blaszkę 32x26cm
6 jajek
300g cukru kryształu
50g cukru waniliowego
140g dżemu z owoców leśnych
250ml oleju rzepakowego
600g marchwi
30g kokosu
30g płatków migdałowych
100g mieszanki "Słoneczne trio"- żurawina, rodzynki, miechunka
2 łyżki kawy zbożowej
400g mąki tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
330ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone
140g dżemu z owoców leśnych
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrami oraz dżemem. Powoli dolewamy olej. Do przygotowanej tak masy dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, a następnie suszone owoce, kokos i płatki migdałowe. Mąki mieszamy z sodą, kawą zbożową, i proszkiem do pieczenia.Dodajemy do masy, mieszamy dokładnie i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Wyrównujemy, Pieczemy ok 1 godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę.
2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała.
uwielbiam marchewkowe ciasta ;) wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń