Melduję się po kilkudniowej nieobecności i uroczyście oznajmiam wszem i wobec, że w domu pojawił się kolejny członek Rodziny- Adaś :) Zabierze mi trochę czasu, który poświęcałam na bloga, a w pakiecie z Olusiem, to nawet nawet tego czasu mogą zabrać więcej niż trochę :D Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda się coś wrzucić, bo mimo iż nie poszaleję z jedzeniem, to jednak jeść coś muszę, a co za tym idzie- gotować ;)
To tak tytułem wstępu ;)
A teraz zapraszam na naleśniki, które udało mi się zrobić i skosztować jeszcze przed rozwiązaniem:)
Tak naprawdę miała być domowa tortilla, ale w momencie jak zobaczyłam że w lodówce pozostał tylko jeden gotowy krążek, a pieczone w domu mi nigdy tak nie smakowały, to zamieniłam je na naleśniki :) Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Naleśniki:
250ml mleka
150g mąki pszennej
100g mąki gryczanej
100ml oleju rzepakowego
50ml wody niegazowanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie mieszanki sałat
kilka pomidorków koktajlowych
1 ogórek świeży
1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego
2 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni smażymy placki na złoty kolor. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju z przyprawą gyros. Studzimy. Sałatę łączymy z pokrojonymi pomidorkami, serem sałatkowym, pokrojonym drobno ogórkiem, jogurtem i posiekanym czosnkiem. Na końcu dodajemy kurczaka, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na każdy naleśnik dajemy porcję sałatki i zwijamy w rulon. Podajemy od razu po przygotowaniu.
To tak tytułem wstępu ;)
A teraz zapraszam na naleśniki, które udało mi się zrobić i skosztować jeszcze przed rozwiązaniem:)
Tak naprawdę miała być domowa tortilla, ale w momencie jak zobaczyłam że w lodówce pozostał tylko jeden gotowy krążek, a pieczone w domu mi nigdy tak nie smakowały, to zamieniłam je na naleśniki :) Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Naleśniki:
250ml mleka
150g mąki pszennej
100g mąki gryczanej
100ml oleju rzepakowego
50ml wody niegazowanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
1 opakowanie mieszanki sałat
kilka pomidorków koktajlowych
1 ogórek świeży
1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego
2 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni smażymy placki na złoty kolor. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanych 2 łyżkach oleju z przyprawą gyros. Studzimy. Sałatę łączymy z pokrojonymi pomidorkami, serem sałatkowym, pokrojonym drobno ogórkiem, jogurtem i posiekanym czosnkiem. Na końcu dodajemy kurczaka, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na każdy naleśnik dajemy porcję sałatki i zwijamy w rulon. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Naleśniki wyglądają przepysznie, zainspirowałaś mnie żeby zrobić je na kolację :) Pozdrawiam serdcznie
OdpowiedzUsuń