Przy smażeniu zwykłych placków ziemniaczanych postanowiłam zrobić
"próbę" i dodać do połowy ziemniaków posiekaną świeżą bazylię oraz
suszone pomidory, które zdecydowanie zmieniły ich smak.
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 małe jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/2 słoiczka suszonych pomidorów z oleju
1 duża gałązka bazylii
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki ziemniaki ścieramy na tarce. Odcedzamy z nadmiaru wody na sicie. Pozostałą na spodzie skrobię dodajemy ponownie do startych ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, oraz posiekaną bazylię i pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 małe jajko
3 łyżki mąki pszennej
1/2 słoiczka suszonych pomidorów z oleju
1 duża gałązka bazylii
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki ziemniaki ścieramy na tarce. Odcedzamy z nadmiaru wody na sicie. Pozostałą na spodzie skrobię dodajemy ponownie do startych ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, oraz posiekaną bazylię i pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Ja robiłam niedawno, ale bez tak aromatycznych dodatków, muszą piękne pachnieć i równie dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł z suszonymi pomidorami aż spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placki ziemniaczane a w połączeniu z suszonymi pomidorami musiały smakować wybornie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń