Pyszna szarlotka z dużą ilością grubo pokrojonych jabłek, budyniem i
maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów
bakaliowych smakuje mi najbardziej.
Składniki:
Na blaszkę 36x24cm
Ciasto:
300g masła
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 kg jabłek (przed obraniem)
2 op budyniu śmietankowego
850ml mleka 3.2%
6 łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku budyniowym)
ok 2 łyżki cynamonu
100g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Chłodzimy w zamrażarce ok 30 minut, a następnie dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość ok 2cm większą od formy. Wykładamy na nią i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym do 190st C piekarniku ok 15 minut.
2. W trakcie pieczenia jabłka obrać i pokroić na większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany w 850ml mleka budyń.
3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem.
Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek.
Składniki:
Na blaszkę 36x24cm
Ciasto:
300g masła
3 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 kg jabłek (przed obraniem)
2 op budyniu śmietankowego
850ml mleka 3.2%
6 łyżek cukru (jeśli nie jest zawarty w proszku budyniowym)
ok 2 łyżki cynamonu
100g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Chłodzimy w zamrażarce ok 30 minut, a następnie dzielimy w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część ciasta wałkujemy na wielkość ok 2cm większą od formy. Wykładamy na nią i dziurkujemy widelcem. Podpiekamy w nagrzanym do 190st C piekarniku ok 15 minut.
2. W trakcie pieczenia jabłka obrać i pokroić na większe kawałki. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na podpieczony spód. Na jabłkach rozsmarować ugotowany w 850ml mleka budyń.
3. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i wymieszać z płatkami migdałowymi. Posypać wierzch ciasta i ponownie wstawić do piekarnika na ok 40 minut. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno, posypaną cukrem pudrem.
Po podpieczeniu ciasto można delikatnie posypać kaszą manną, która wchłonie nadmiar soku z jabłek.
Asia z migdałami musi być jeszcze lepsza niż taka tradycyjna :)
OdpowiedzUsuńo, łał! wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńmega apetyczna szarlotka, aż ślinka leci:) Super Asiu pomysł z tymi migdałami:)
OdpowiedzUsuńO mniam :) Super deser i do tego lody :) Fantastyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuń