Szpinaku nie czuć w ogóle, ale za to pięknie go widać, gdyż barwi wszystko na soczyście zielony kolor. Idealnie nadaje się do przygotowania tortów owocowych, co już nie raz zresztą poczyniłam. Jest wilgotny na tyle, że nie potrzeba go jakoś specjalnie ponczować. Obok biszkoptu brownie- jest moim ulubionym stosowanym właśnie w tortach.
Składniki na blaszkę 28x19cm
Ciasto szpinakowe:
4 jajka
200g świeżego szpinaku
300ml oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 małe opakowanie proszku do pieczenia (ok 2-3 łyżeczki)
1 szklanka drobnego cukru
Warstwa brzoskwiniowa:
1 duża puszka brzoskwiń
100ml słodkiej 30% śmietanki
2 galaretki brzoskwiniowe
3 łyżki żelatyny
¼ szklanki zimnej wody
100g świeżych malin
Warstwa jogurtowa z truskawkami i jagodami:
1 duży kubek jogurtu greckiego
2 galaretki truskawkowe
200g truskawek
30g jagód leśnych ( dzięki nim kolor jest intensywniejszy)
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
150ml słodkiej 30% śmietanki
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietanfix
Owoce, listki mięty
Sposób przygotowania
Ciasto szpinakowe:
Umyty i dobrze odciśnięty szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny
na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę i powoli, cienkim
strumieniem wlewamy szpinak, cały czas miksując. Do ciasta przesiewamy partiami
mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej (tylko na spodzie) papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 45 minut (do suchego
patyczka). Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na
minimum godzinę, a następnie wyciągamy i studzimy min. kolejne 2 godziny przed
krojeniem na blaty. Ja w sumie czekałam jakieś ponad 4 godziny ;) Można także
upiec ciasto dzień wcześniej. Całkowicie przestudzone ciasto pozbywamy
wybrzuszonego wierzchu (śmiało można zjeść ;) i kroimy na dwa blaty. Spodni
blat przekładamy z powrotem do blaszki wyłożonej folią spożywczą.
Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie z puszki dokładnie miksujemy. Syrop zlewamy i podgrzewamy,
ale nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki i łączymy ze zmiksowanymi
owocami. W małym rondelku zalewamy odmierzoną ilością wody żelatynę i stawiamy
na większym garnku z wodą, tak by rozpuszczała się w kąpieli. Dodajemy odrobinę
masy brzoskwiniowej i gdy żelatyna całkiem się rozpuści wlewamy do reszty. Dodajemy śmietankę, mieszamy. Gdy zacznie tężeć dodajemy oczyszczone i umyte maliny. Delikatnie mieszamy i
przelewamy na pierwszą część biszkoptu.
Przykrywamy drugim biszkoptem i bardzo
delikatnie dociskamy.
Warstwa jogurtowa z owocami:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Studzimy. Owoce miksujemy
blenderem, a jogurt łączymy z cukrem pudrem. Do jogurtu przelewamy tężejące
galaretki, a następnie zmiksowane owoce. Mieszamy niezbyt dokładnie i wylewamy
na poprzednie warstwy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a następnie
dekorujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem i śmietanfixem, owocami oraz
listkami mięty.
Cudowne ciasto ! Te kolory mnie urzekły :)
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta należy dodać 300 ml oleju? Wydaje się dużo;)
OdpowiedzUsuńCzy do ciasta należy dodać 300 ml oleju? Wydaje się dużo;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tyle dałam, ale przyznaję, że teraz gdybym robiła dałabym szklanke, jednak nie mniej.
UsuńWitam serdecznie! Uwielbiam ciasta szpinakowe, a to wygląda obłednie! Mam pytanie: ile mililitrów puree powinno być po zmiksowaniu owoców?
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć, bo nie odmierzałam ile było po zrobieniu, ale na pewno ok 1l brzoskwiniowej i podobnie tej drugiej, z owoców leśnych.
UsuńAle kolorki..Wiosna idzie i Swieta,to jak znalazl takie ciasto.Pozdrawiam.e
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych truskawek, malin, jagod, szpinaku?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o owoce, to tak, jak najbardziej można użyć mrożonych- jagody truskawki rozmrożone, a maliny można dodać do kremu zamrożone. Co do szpinaku- ja osobiście wolę świeży. Kolor jest wtedy zupełnie inny. W ostateczności jednak mrożony także może być.
UsuńWitam wlasnie mam zamiar robic to ciacho bo wyglada swietnie. Tylko mam pytanie duzy kubek jogurtu greckiego ile gram?
OdpowiedzUsuńTe duże kubki są w granicach 350g. Nie pamiętam dokładnie którego użyłam, ale tutaj, przy galaretkach nie będzie żadnego problemu ze stężeniem, jeśli dasz nawet 370g.
UsuńDziekuje bardzo za odp. Ciasto w piekarniku a reszta jutro.
UsuńWitam serdecznie:) Czy śmietanka do warstwy brzoskwiniowej ma być ubitą?
OdpowiedzUsuńJa wlałam płynną, bez ubijania 😊
UsuńWitam. Jakiej wielkości blaszki Pani użyła?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, na samej górze nad składnikami 😉
Usuń