Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 20 czerwca 2019

Lemon curd

Mój pomarańczowy krem doczekał się w końcu cytrynowej "siostry". Nieco kwaśnej, ale tak aksamitnej i pysznej, że nie można jej nie spróbować :)
Do przygotowania kremu potrzebujemy składników, które zazwyczaj są w każdym domu- jajek, cukru, cytryn oraz masła. I odrobinę wolnego czasu, bo krem choć szybki w przygotowaniu to wymaga jednak absolutnego poświęcenia mu tych kilku minut. Powolne podgrzewanie połączone z całkowitym zainteresowaniem z naszej strony i ciągłym mieszaniem kremu, pozwoli cieszyć się aksamitną konsystencją, bez przypaleń lub - o zgrozo- zważenia ;)
Lemon curd śmiało możesz wykorzystać do wszelkich deserów, a w połączeniu z owocami, lodami czy słodką bezą smakuje rewelacyjnie!


Składniki:

4 cytryny
3 żółtka
1 jajko
120g masła
150g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Cytryny porządnie myjemy i wyparzamy. Z osuszonych owoców ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. z cytryny

Przekładamy całość do rondelka z grubym, nieprzywierającym dnem, dodajemy cukier, jajko oraz żółtka. Mieszamy trzepaczką aż do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawiamy z ognia i dodajemy drobno pokrojone lub starte na tarce masło. Mieszamy ponownie do całkowitego połączenia, a następnie przekładamy do słoiczków, przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Słoiczki z wystudzonym kremem zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystujemy do przygotowania deserów, ciast i tortów, a także jako dodatek do gofrów, naleśników, czy tak jak teraz- do deserów lodowych. Zużywamy do 2 tygodni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.