Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 2 lipca 2019

Bagietka z nadziewaną tortillą

Czekałam z tym przepisem aż się trochę ochłodzi, byście nie musieli odpalać piekarnika od samego rana, przygotowując pyszne śniadanie, no ale nie da się. Pogoda na razie bez zmian, burza przeszła bokiem (to akurat na szczęście), a deszcz, choć jest, to wcale ochłodzenia nie przyniósł. A ja przepis muszę dodać, bo to kolejne zgłoszenie na konkurs królewskiego śniadania organizowanego na portalu Durszlak ;) 
Kto z Was lubi zapach pieczywa o poranku? Zwłaszcza jeśli w domu tak naprawdę jest brak świeżego, pachnącego tyle co z piekarni przytarganego nad ranem, by domownicy mieli co zjeść... No ja lubię! Dlatego pomysł odgrzania bagietki, która nawet nie była z dnia poprzedniego wydał mi się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Tym razem nie poszłam na łatwiznę i nie przygotowałam tylko zwykłych zapiekanek, ale coś, co mój własny Małżonek (wybredny dodajmy) jadł bez opamiętania i z ogromną radością. Ukryte w środku pieczywa tortille doskonale się sprawdziły, a ser pomimo krótkiego czasu pieczenia stopił się, idealnie sklejając wszystko w jedną całość. 
Tak. To była przyjemność móc ją zjeść, a jeszcze większa, usłyszeć od Męża "Jakie to dobre!"


Składniki:

1 długa i dość gruba bagietka
2 placki tortilli
2 łyżki margaryny Śniadaniowej Gold
Ok 70g świeżego szpinaku
4 długie plastry wędzonego boczku
10 suszonych pomidorów
150g sera mozzarella
2 łyżki prażonej cebulki
Natka pietruszki
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bagietkę- najlepiej taką z poprzedniego dnia, bo nie będzie się kruszyć i rwać- należy przekroić na pół i wydrążyć. Jak jest szersza to można to zrobić nożem, jeśli wąska, to nacinamy ją od góry wzdłuż długości i wydrążamy. Smarujemy margaryną środek.
Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni.
Placki tortilii również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory.
Ser ścieramy na tarce i dzielimy na 4 części- 2 większe i dwie mniejsze. Większymi porcjami posypujemy placki tortilli i zwijamy je ciasto w rulon. Wkładamy w środek bagietki, ostrożnie by jej nie rozerwać. Wierzch posypujemy ponownie mniejszymi porcjami sera i odrobiną prażonej cebulki.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 10 minut (najlepiej z funkcją parowania. Po tym czasie wyłączamy, uchylamy piekarnik i pozostawiamy bagietkę jeszcze kilka minut, by ser w środku również dokładnie się stopił. Gotową bagietkę podajemy samą na ciepło lub w towarzystwie sezonowej, warzywnej sałatki.

Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.