Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 5 czerwca 2019

Krem z zielonych warzyw z grzankami

Jak wiosna to i zieleń! Nie tylko za oknem, ale przede wszystkim na talerzu ;) Lubię wszelkie nowalijki, ale z dostępem do nich to u mnie marnie, wręcz beznadziejnie. Wyobraźcie sobie, że będąc wczoraj w sklepie nie kupiłam nawet podstawowej sałaty, pomidora malinowego i rzodkiewki... A gdzie szparagi, fasolki, botwinki i inne pyszności...? Napatrzyłam się też w Anglii ile towaru na półkach i powiem Wam, że to póki co chyba jedyny argument na to, by nie wracać do własnego domu :) Chleb może i szału nie robi, choć to pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale wszelkie warzywa i owoce uśmiechają się do Ciebie i wręcz krzyczą "Wrzuć mnie do koszyka".


Składniki dla 6 osób:

750ml warzywnego bulionu
4 małe ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 cukinie (młode, nieobrane)
1 por
1 awokado
½ pęczka natki pietruszki
2 małe gałązki lubczyku
2 łyżki kwaśnej śmietany
Sól, pieprz do smaku
Grzanki do podania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dodajemy natkę pietruszki, czosnek oraz lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, dodając po ok 15 minutach umytą i pokrojoną cukinię, pora pokrojonego w talarki oraz awokado pozbawione skórki i pestki. Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut (do miękkości ziemniaków!), a następnie blenderujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy z przyrumienionymi na maśle chlebowymi grzankami, szczypiorkiem i kleksem śmietany.


2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.