Pierwszy w tym roku sernik na zimno już dawno poszedł w zapomnienie, a w lodówce chłodzi się następny. W upalne dni, które ostatnio mieliśmy okazję odczuć nikomu nie chce stać się przy piekarniku, więc takie na pozór szybkie rozwiązania są jak najbardziej wskazane. Z tą szybkością, to jednak sami wiecie najlepiej jak jest, jak chcecie przygotować ciacho bez pieczenia... Używając galaretki, żelatyny czy innych utwardzaczy, trzeba poczekać by poprzednia warstwa nieco się schłodziła. Nie jest to oczywiście problemem, pod warunkiem, że ciacho przygotowujemy na drugi dzień, a nie z godziny na godzinę, pod presją nalotu znajomych czy też rodziny. Pośpiech nie jest wskazanym doradcą, bo wtedy- o czym już niejednokrotnie się przekonałam- zawsze coś się delikatnie mówiąc schrzani... Najczęściej pada na galaretkę, która ścieka gdzieś tam daleko, na sam spód zmiękczając biszkopt i paprząc wszystko co napotka na drodze. Dlatego ja sernikom mówię zdecydowanie tak, ale pod warunkiem, że na ich przygotowanie mam trochę więcej czasu niż pół godziny ;)
Składniki na tortownicę o śr. 16cm
Spód:
150g ciemnych, kakaowych herbatników
80g masła
Sernik:
700g sera białego
150g cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
2 garści czereśni
Wierzch:
Czereśnie
Galaretka wiśniowa
Sposób przygotowania:
Masło topimy i łączymy z pokruszonymi herbatnikami. Wykładamy na spód tortownicy
i solidnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy.
Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę. Miksujemy z cukrem pudrem, a
następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Wrzucamy wypestkowane czereśnie i
przelewamy do tortownicy. Pozostawiamy do stężenia.
Na wierzchu układamy
połówki czereśni i zalewamy ostatnią tężejącą galaretką rozpuszczoną w 350ml
wrzątku. Sernik wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.