Ciasto jest niezwykle proste i możecie wierzyć mi na słowo, że zdążycie przygotować je jeszcze dziś!
Składniki na blaszkę 22x32cm
Biszkopt:
3 jajka
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki pszennej
⅓
szklanki czarnego kakao
Galaretka z malinami:
500g mrożonych malin
2 galaretki malinowe rozpuszczone w 750ml wrzącej wody
Pianka malinowa:
400ml słodkiej 30% śmietanki
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1 galaretka malinowa rozpuszczona w szklance gorącej wody
Dodatkowo ok 100g przyrumienionych na suchej patelni płatków migdałów
Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy mikserem, dodajemy szczyptę soli
i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku.
Do biszkoptu dodajemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszamy i przelewamy
do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 170⁰C na ok 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i
rzucamy blaszką z wysokości ok 40cm na podłogę. Studzimy w temperaturze
pokojowej.
Maliny:
Gdy biszkopt będzie ostudzony, rozpuszczamy galaretki w odmierzonej ilości
gorącej wody. Od razu dodajemy mrożone maliny, delikatnie mieszamy i jak tylko
zacznie tężeć wylewamy na biszkopt posmarowany cieniutką warstwą pianki
malinowej.
Pianka malinowa:
Śmietankę ubijamy z cukrem
i mascarpone. Do ubitej dodajemy przestudzoną, ale lejącą galaretkę. Wylewamy
na zastygniętą galaretkę malinową. Podsypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami
migdałów. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Cudowne, lekkie ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotka 😘 Ciasto pyszne, bo słodkość została skutecznie przełamana kwaskowatymi malmnami😁
Usuń