Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 11 stycznia 2020

Miodownik z orzechami i masą kawową

W święta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje!



Składniki na blaszkę 24x36cm

Ciasto:
600 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru 

2 jajka
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 

Masa kawowa:
200g masła
2 jajka
¾ szklanki cukru kryształu
2 łyżki mocnego espresso
2 łyżki spirytusu

Masa orzechowa:
250g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g cukru kryształu
120g masła
2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy)

Dodatkowo:
Mały słoiczek powideł śliwkowych
1 puszka kajmaku

Sposób przygotowania

Ciasto oraz masa orzechowa:
Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut.
Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 170st C przez ok 10 minut. Na 3 blat przed pieczeniem nakładamy warstwę orzechową. Pieczemy ciut dłużej- ok 12 minut. Blaty studzimy.

Masa kawowa:
Jajka ubijamy z cukrem kryształem na parze aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ubite na parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy.

Przełożenie:
Puszkę kajmaku przed nakładaniem wstawiamy do wrzątku na 20 minut, po czym otwieramy i delikatnie mieszamy lub miksujemy. Dzięki temu będzie nam dużo prościej go rozsmarować na cieście.
Blat ciasta- cienka warstwa powideł- masa kawowa- blat ciasta- kajmak- blat ciasta z orzechami na wierzchu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.