Składniki na blaszkę 24x36cm
Ciasto:
600 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
600 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g masła
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Masa kawowa:
200g
masła
2 jajka
¾ szklanki cukru kryształu
2 łyżki mocnego espresso
2 łyżki spirytusu
2 jajka
¾ szklanki cukru kryształu
2 łyżki mocnego espresso
2 łyżki spirytusu
Masa orzechowa:
250g
orzechów włoskich grubo posiekanych
100g cukru kryształu
120g masła
2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy)
100g cukru kryształu
120g masła
2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy)
Dodatkowo:
Mały słoiczek powideł śliwkowych
1
puszka kajmaku
Sposób przygotowania
Ciasto oraz masa orzechowa:
Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez
ok 5 minut.
Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami.
Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a
następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej
bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy do formy i pieczemy
osobno w piekarniku nagrzanym do 170st C przez ok 10 minut. Na 3 blat przed
pieczeniem nakładamy warstwę orzechową. Pieczemy ciut dłużej- ok 12 minut.
Blaty studzimy.
Masa kawowa:
Jajka ubijamy z cukrem kryształem na parze aż do rozpuszczenia
cukru. Studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ubite na
parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz
jeszcze dobrze ucieramy.
Przełożenie:
Puszkę kajmaku przed nakładaniem wstawiamy do wrzątku na 20
minut, po czym otwieramy i delikatnie mieszamy lub miksujemy. Dzięki temu
będzie nam dużo prościej go rozsmarować na cieście.
Blat ciasta- cienka warstwa
powideł- masa kawowa- blat ciasta- kajmak- blat ciasta z orzechami na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.