Składniki na blaszkę
24x36cm
Ciasto:
300g mąki
300g masła
2 łyżki zimnej wody
3 żółtka
Masa orzechowa:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
250 mielonych orzechów
włoskich
Polewa:
50ml słodkiej śmietanki
1 tabliczka białej
czekolady
Wiórki orzechowe
Wiórki orzechowe
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto
siekamy i zagniatamy lub wyrabiamy z pomocą robota kuchennego. Dzielimy na dwie
części. Pierwszą od razu wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do
pieczenia formę, po czym dziurkujemy i wstawiamy do lodówki. Drugą część
chowamy do woreczka i także schładzamy w lodówce przez ok 30 minut. Piekarnik
nagrzewamy do 200ºC.
W tym czasie
przygotowujemy masę. Orzechy włoskie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i
ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mielone orzechy, a na końcu pianę
ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli.
Masę przekładamy na schłodzone ciasto i przykrywamy drugą, rozwałkowaną
częścią. Dziurkujemy także z wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Skręcamy temperaturę do 180ºC i pieczemy do zrumienienia wierzchu, ok 35-40
minut. Przestudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z
dodatkiem śmietanki, posypujemy wiórkami orzechowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.