Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 12 stycznia 2020

Orzechowiec w cieście półfrancuskim

Kolejny z przepisów autorstwa mojej Mamy, z jej osobistego "przepiśnika", który skrywa w sobie same perełki.Na święta pokusiła się o przygotowanie tego orzechowca w cieście półfrancuskim i to był strzał w dziesiątkę, bo nie dość, że nie jest skomplikowany, to jeszcze całkiem fajnie smakuje i jest z tych ciast, które mogą dłużej poleżeć- jeśli oczywiście ktoś mu na to pozwoli ;)



Składniki na blaszkę 24x36cm

Ciasto:
300g mąki
300g masła
2 łyżki zimnej wody
3 żółtka

Masa orzechowa:
7 jajek
1 szklanka cukru kryształu
250 mielonych orzechów włoskich

Polewa:
50ml słodkiej śmietanki
1 tabliczka białej czekolady
Wiórki orzechowe

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy lub wyrabiamy z pomocą robota kuchennego. Dzielimy na dwie części. Pierwszą od razu wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, po czym dziurkujemy i wstawiamy do lodówki. Drugą część chowamy do woreczka i także schładzamy w lodówce przez ok 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.
W tym czasie przygotowujemy masę. Orzechy włoskie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mielone orzechy, a na końcu pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli.
Masę przekładamy na schłodzone ciasto i przykrywamy drugą, rozwałkowaną częścią. Dziurkujemy także z wierzchu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Skręcamy temperaturę do 180ºC i pieczemy do zrumienienia wierzchu, ok 35-40 minut. Przestudzone ciasto polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki, posypujemy wiórkami orzechowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.