Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 17 stycznia 2020

Kokosowa rolada bezowa z kremem truskawkowym

Kaloryczna- na pewno. Ale nikt nie każe nam jej zjeść w całości ;) Nie miałam już pomysłu na białka, które od świąt były zamrożone, więc postanowiłam spróbować takiego sposobu na ich wykorzystanie. 
Beza kokosowa wyszła super, a już w połączeniu z tym kremem, to naprawdę świetny deser.



Składniki potrzebne do przygotowania rolady o dł. ok 35cm

8 białek w temperaturze pokojowej
1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
Szczypta soli
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
100g wiórek kokosowych (ok 1 szklanka)

Krem truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
150ml słodkiej 36% śmietanki
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania

Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy zrobi się sztywna piana partiami, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier. Do błyszczącej gęstej piany dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, a następnie kokos i łyżką delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i nie zrobiła się wodnista. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i równomiernie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 5 minut, po czym skręcamy temperaturę do 140ºC i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie palcem czy beza z wierzchu się nie lepi i jeśli jest ok, wyciągamy z piekarnika. Przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Ostrożnie odklejamy papier na którym beza się piekła i ciepłą zwijamy z nowym papierem zaczynając od krótszego boku blaszki. Przygotowujemy krem.
Zamrożone truskawki przekładamy wraz z cukrem do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy truskawki puszczą sok i zaczną się gotować dodajemy galaretki w proszku. Mieszamy a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z odrobiną masy truskawkowej, a następnie przekładamy do pozostałych owoców. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zauważymy, że krem robi się twardszy, rozwijamy delikatnie roladę i nakładamy na całości. Zwijamy i owijamy ciasno papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, możemy także udekorować świeżymi owocami.


1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.