Beza kokosowa wyszła super, a już w połączeniu z tym kremem, to naprawdę świetny deser.
Składniki potrzebne do przygotowania rolady o dł. ok 35cm
1¼ szklanki drobnego cukru
do wypieków
Szczypta soli
3 pełne łyżki mąki
ziemniaczanej
100g wiórek kokosowych (ok
1 szklanka)
Krem truskawkowy:
400g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
150ml słodkiej 36%
śmietanki
Cukier puder do posypania
po wierzchu
Sposób przygotowania
Białka ubijamy na
najwyższych obrotach miksera, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy
zrobi się sztywna piana partiami, łyżka po łyżce dodajemy drobny cukier. Do
błyszczącej gęstej piany dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, a następnie
kokos i łyżką delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i nie zrobiła się
wodnista. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę z
wyposażenia piekarnika i równomiernie rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 5 minut, po czym skręcamy temperaturę
do 140ºC i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy delikatnie
palcem czy beza z wierzchu się nie lepi i jeśli jest ok, wyciągamy z
piekarnika. Przykładamy drugim arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy.
Ostrożnie odklejamy papier na którym beza się piekła i ciepłą zwijamy z nowym
papierem zaczynając od krótszego boku blaszki. Przygotowujemy krem.
Zamrożone truskawki przekładamy wraz z cukrem do garnka z grubym dnem.
Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy truskawki puszczą sok i
zaczną się gotować dodajemy galaretki w proszku. Mieszamy a następnie
pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z odrobiną masy truskawkowej, a
następnie przekładamy do pozostałych owoców. Mieszamy i pozostawiamy do
lekkiego stężenia. Gdy zauważymy, że krem robi się twardszy, rozwijamy
delikatnie roladę i nakładamy na całości. Zwijamy i owijamy ciasno papierem do
pieczenia, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószamy cukrem
pudrem, możemy także udekorować świeżymi owocami.
Wygląda pysznie,muszę upiec w weekend😋😍.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń