Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kurczaka
8 pieczarek
1 opakowanie serka typu
almette o smaku śmietankowym ze szczypiorkiem lub cebulką
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Sos szpinakowy:
1 opakowanie mrożonego
szpinaku (użyłam rozdrobnionego bo taki akurat miałam)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
250g serka mascarpone
50g drobno startego sera
parmezan
Pieprz do smaku
Dodałam także kilka
pokrojonych drobno suszonych pomidorów z oliwy
Sposób przygotowania:
Na gorącą patelnię
przekładamy pokrojone pieczarki, delikatnie solimy i mieszamy od czasu do czasu
aż do odparowania wody. Dodajemy serek i mieszamy do połączenia, doprawiamy do
smaku solą oraz pieprzem.
Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół (ale nie do końca), tak by je
rozłożyć i rozbić na większe płaty. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu z obu
stron, po czym rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Każdą pierś smarujemy farszem z pieczarek i
serka i zwijamy w roladkę. Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy na rozgrzanej
patelni z dodatkiem masła do uzyskania złotego koloru. Roladki delikatnie
przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na tą samą patelnię dodajemy ponownie
dwie łyżki masła i rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie
dodajemy rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak oraz serek mascarpone. Łączymy z
parmezanem i doprawiamy do smaku. Przekładamy na wierzch roladek. Przykrywamy
całość folią aluminiową (matową stroną do góry) i wstawiamy do nagrzanego do
180ºC piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry i podajemy z
frytkami, pieczonymi ziemniaczkami, zieloną sałatką lub w towarzystwie
ugotowanego makaronu np. tagliatelle.
Właśnie szukałam czegoś pysznego ze szpinakiem, a ten przepis bardzo mi się sposobał. Zapisuję i spróbuję!
OdpowiedzUsuń