Składniki na blaszkę 20 x
28cm:
500g kakaowych herbatników
1 litr mleka
2 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
200g masła 82%
300g chałwy waniliowej+ ok
50g do posypania po wierzchu
1 malutki słoiczek
konfitury z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
¾l mleka gotujemy z
cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz obie mąki. Mieszankę wlewamy na
gotujące się mleko i energicznie, cały czas mieszamy, by nie powstały grudki.
Zestawiamy z ognia i stopniowo, cały czas miksując na małych obrotach dodajemy
drobno posiekane masło. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji
bez widocznego, „pływającego” tłuszczu. Do kremu od razu dodajemy także
pokruszoną chałwę (ja pokruszyłam ją siekaczem). Krem dzielimy na 3 części-
dwie większe i jedną mniejszą do rozsmarowania na wierzchu.
Na blaszce rozwijamy
arkusz papieru do pieczenia lub folii spożywczej i układamy pierwszą warstwę
herbatników. Wykładamy jedną, większą część kremu i przykrywamy drugą warstwą
herbatników. Smarujemy je konfiturą porzeczkową, a na to ostrożnie wykładamy
kolejną większą porcję kremu. Przykrywamy ponownie herbatnikami i smarujemy
ostatnią, cienką warstwą kremu. Wierzch dekorujemy zmiksowanymi pozostałymi
herbatnikami z ok 50g chałwy waniliowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do
lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.