Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 25 sierpnia 2020

Surówka z białej kapusty

Wielu z Was patrząc na zdjęcie pewnie pomyślało, że coś mi się pomyliło, bo przecież to nie biała, a czerwona kapusta. Ale nie, nie... Nic bardziej mylnego 😂 Spójrzcie tylko jaką fajną surówkę ostatnio wyczarowałam! Zastanawiam się, czy nie pomyśleć o podobnej do słoików na zimę, bo jest naprawdę genialna. Łapcie przepis i działajcie!



Składniki:

300g białej kapusty
1 duża marchewka
1 średniej wielkości cebula biała
1 jabłko
1 duży burak ćwikłowy marynowany
1 łyżeczka cukru
½ pęczka pietruszki
100ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
1 łyżka soku z cytryny
Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Buraka oraz jabłko ścieramy na grubsze wiórki, marchewkę oraz cebulę na drobnych oczkach (można nawet na tych do tarcia ziemniaków  ). Pietruszkę drobno siekamy. Z oleju, soku z cytryny, cukru, odrobiny soli i pieprzu robimy sos do surówki. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, dodajemy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Odstawiamy przed podaniem na ok 15-20 minut, kapusta nieco zmięknie, a smak będzie bardziej wyrazisty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.