Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 14 kwietnia 2015

Ciasto serowo- orzechowo- makowe

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie. Wykonanie mojej ukochanej Mamuśki :)

Składniki:

Na blachę 36x24 cm
Ciasto ucierane:
15 dkg masło
15 dkg cukru pudru
4 jajka
20 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Ciasto orzechowe:
20 dkg zmielonych orzechów
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształu

Ciasto makowe:
25 dkg maku
1 łyżka dżemu
1 łyżka miodu
1/4 kostki masła
2 całe jajka
olejek migdałowy
cukier waniliowy
garść rodzynek

Ciasto serowe:
1 kg sera
1 kostka masła
30 dkg cukru pudru
2 cukry waniliowe
8 jaj
1 budyń śmietankowy

5 dkg rodzynek
Polewa:
1 czekolada mleczna
1 czekolada biała

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. 
Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. 
Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. 
Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki.
Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut.


6 komentarzy:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)