Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 9 września 2015

Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem

Znam tylko kilka osób, które nie lubią pierogów ruskich i do tej pory nie mogę tego zrozumieć :D No bo jak ich można nie lubić?!
Sam farsz do pierogów lubię czasem troszkę odmienić, tak jak np w tym przypadku dodając bazylię i czosnek. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie, przygotowując taką małą porcyjkę jak ja :)


Składniki:

Na ok 30 pierogów:
Ciasto:
200g mąki + do podsypywania
4 łyżki oleju smakowego z bazylią
150ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli

Farsz:
200g sera białego
ok 5 ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
3 łodyżki świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
ok 1/2 łyżeczki pieprzu
ok 1/2 łyżeczki soli
ok 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi
2 łyżki margaryny do przyrumienienia cebulki

Dodatkowo:
masełko czosnkowe do omaszczenia


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok 2 mm). Wykrawamy literatką krążki.
2. Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
3. Farsz nakładamy na każdy krążek, zlepiamy. Gotowe wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch. Maścimy stopionym masełkiem czosnkowym. 


 Pierożki najlepiej gotować na bieżąco. Jeśli zostanie nam coś z obiadu najlepiej odgrzać je na parze. Wrzucamy pierożki na sitko i stawiamy nad gotującą się wodą, przykrywamy pokrywką. Po ok 15 minutach powinny być już dobrze zagrzane. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.