Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 5 listopada 2015

Kotleciki jajeczne

Zbliża się piątek, co dla niektórych oznacza bezmięsny obiad :) Przetestowałam ostatnio przepis koleżanki z portalu kulinarnego i stwierdziłam, że skoro dobry, to się podzielę :) Przepis Justynki na takie kotleciki znajdziecie tutaj a jeśli chcecie zajrzyjcie także na jej bloga :)


Składniki:

10 jaj ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 duży pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej (ja użyłam samej soli)
duża szczypta pieprzu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo (ok 14 minut), studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez kratownicę do jajek lub kroimy nożem. Dodajemy pozostałe składniki: majonez, posiekany szczypiorek, surowe jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawę uniwersalną (lub samą sól) oraz pieprz. Masę mieszamy. 
Formujemy kotleciki- u mnie okrągłe- i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 


 Gotowe kotleciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jako że robiłam większe kotleciki niż Justynka- u mnie wyszło ich 8 :)


4 komentarze:

  1. musze je kiedyś wypróbować ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również kiedyś w końcu muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie. Tylko mam pytanie ile Ci wyszło sztuk kotlecików w tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)