Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 21 listopada 2015

Roladki drobiowe w papierze ryżowym

Soczyste roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i parmezanem mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego jak i "robić" za przekąskę. Możemy je także podać- tak jak ja z dodatkiem warzyw na tradycyjne włoskie bruschetty.


Składniki:

Na 6 roladek:

2 duże filety drobiowe
8 suszonych pomidorów
6 kawałków parmezanu (0,5cm słupki o dł. ok 4 cm)
6 płatów papieru ryżowego
6 łyżeczek sosu z octem balsamicznym np. z nutką pomarańczy
olej do smażenia
sól, pieprz i włoska mieszanka przypraw (np. oregano, zioła prowansalskie, bazylia)

Sposób przygotowania:

Filety drobiowe dzielimy na 3 części, każdą lekko rozbijamy np dłonią jeśli są bardzo miękkie, posypujemy odrobiną soli, pieprzu i włoskiej mieszanki przypraw. Nakładamy po odrobinie posiekanym suszonych pomidorów i kawałku sera parmezan. 
Całość zwijamy na kształt roladki. Papier ryżowy namaczamy w wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Smarujemy odrobiną kremu z octem balsamicznym i nakładamy roladkę drobiową.
Zwijamy ponownie- najpierw boki, a następnie po długości. Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy w całości, pokrojone i z czym komu pasuje :) 

 
Roladki można smażyć na głębokim oleju, ale wg mnie równie smaczne są opieczone na "odrobinie" tłuszczu na patelni.


2 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)