Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 7 maja 2016

"Oczka" - ciasteczka z kremem nutella

W końcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z kremem przygotowanym z nutelli. 
Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie bardziej wolę wszelkie ciasteczka "na raz" niż ciasta. Nie trzeba kroić, nic się nie kruszy... Tylko takie podbieranie jednego za drugim, w końcu może okazać się zgubne... No i pracy więcej przy przygotowaniu, ale czasem można się poświęcić :)


Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki tortowej
500g masła
250g cukru pudru
5 żółtek
szczypta soli
4 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
200g masła
3/4 szklanki cukru pudru
300g kremu nutelli
2 łyżki spirytusu

Polewa:
2 tabliczki deserowej czekolady
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, siekamy, a następnie wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 3mm podsypując mąką. Literatką wycinamy kółeczka, ponadto w połowie wyciętych krążków wycinamy mniejsze otwory foremką lub malutką zakrętką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15 minut (do zrumienienia). 
2. Krem: Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem przesianego cukru pudru. Stopniowo dodajemy nutellę, a następnie spirytus. Przygotowaną masą smarujemy pełne krążki, a następnie dociskamy drugim krążkiem z "oczkiem".
3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Rozpuszczoną polewamy ciasteczka za pomocą szprycy z cienką końcówką lub po prostu łyżeczką. Pozostawiamy do całkowitego stężenia czekolady, tak by się nie posklejały. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)