Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 18 maja 2016

Słoiczkowe musli na deser

Wykorzystując zapas serka mascarpone oraz musli stworzyłam deser, który można zabrać ze sobą wszędzie. Pożywny, syty i przede wszystkim błyskawiczny w przygotowaniu.


 Składniki:

Na 5 słoików ok 250ml
200ml słodkiej śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
1 laska wanilii
4 łyżeczki ksylitolu
150g musli z suszonymi owocami
8 łyżek płatków kukurydzianych
8 łyżek płatków owsianych
1 banan
garść rodzynek
garść suszonej żurawiny
2 łyżki jagód goji
3 łyżki płatków białej czekolady


Sposób przygotowania:

Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi. Do każdego słoika dajemy na spód po łyżce musli, przykrywamy warstwą kremu waniliowego i ponownie posypujemy musli. Banana kroimy na plasterki i tworzymy z niego kolejną warstwę, którą przykrywamy ponownie kremem. Wierzch posypujemy resztą musli połączonej z bakaliami i posypujemy płatkami białej czekolady. Taki deser spokojnie możemy przechować w lodówce do dnia następnego, choć u mnie nie było takiej potrzeby ;)



 

1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)