Pamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie!
Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście.
Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno.
Mało tego ;) Jeśli w zakamarkach zamrażarki posiadacie jakieś mrożone, gotowane mięso z rosołu, to przygotowanie pasztetu zajmie Wam naprawdę 15 minut, bo przecież przy pieczeniu stać na baczność nie musicie (możecie myć wtedy okna np :D ), a i jajka zdążą się ugotować.
To ilu chętnych na pieczenie pasztetu?
U mnie na święta też będzie, wysprzątam zamrażarkę i zrobię porządek na kolejne "resztki" :) Przecież nie wywalę!
Składniki na foremkę półokrągłą o wymiarach 35x10x5cm
Możecie więc prosto i tanim kosztem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, mówiąc kolokwialnie oczywiście.
Dodając do środka posiekany szczypior i ugotowane jajka, stworzycie niepowtarzalny, świąteczny przysmak, który sprawdzi się zarówno na ciepło jak i na zimno.
Mało tego ;) Jeśli w zakamarkach zamrażarki posiadacie jakieś mrożone, gotowane mięso z rosołu, to przygotowanie pasztetu zajmie Wam naprawdę 15 minut, bo przecież przy pieczeniu stać na baczność nie musicie (możecie myć wtedy okna np :D ), a i jajka zdążą się ugotować.
To ilu chętnych na pieczenie pasztetu?
U mnie na święta też będzie, wysprzątam zamrażarkę i zrobię porządek na kolejne "resztki" :) Przecież nie wywalę!
Składniki na foremkę półokrągłą o wymiarach 35x10x5cm
6 udek z
rosołu
2 jajka
1 cebula
3 ząbki
czosnku
1 łyżka musztardy
chrzanowej
Pęczek
szczypiorku
50g masła
6 jajek
ugotowanych na twardo
Sól, pieprz
Tłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób
przygotowania:
Udka
dokładnie obieramy z błonek, skór i oczywiście kości.
Na maśle
podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy mięso. Lekko opieczone
przepuszczamy w całości przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodajemy
musztardę, 2 surowe jajka oraz posiekany drobno pęczek szczypiorku. Doprawiamy.
Foremkę obficie
smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy, układamy
poziomo obok siebie ugotowane (i obrane ;)!) jajka na twardo, lekko dociskamy i
uzupełniamy pozostałą masą mięsną. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C
piekarniku przez 40 minut, po tym czasie delikatnie pasztet przekładamy z
foremki na dużą (piekarnikową) brytfannę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Tak
przygotowany pasztet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
super pomysł jest i babka i pyszny pasztet :)
OdpowiedzUsuń