Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 22 kwietnia 2017

Mazurek morelowy

Zupełnie nie planowany. Przygotowany ot tak, w przypływie... złości ;) No bo wiecie... siedzę z dzieckiem od północy, 3 godzina, a ono dalej nie śpi... Co robić pytam, co robić? 
No więc wiecie... najpierw kawę, a potem ciacho :D Zwłaszcza jeśli zbliża się niedziela lub tak jak w moim wypadku to było- święta. 
Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc powiedziane, że to tylko na święta wielkanocne. Jak udekorujecie, to już też inwencja twórcza ;) Możecie nawet świeżymi owocami lub małymi bezikami. Wszelkie chwyty dozwolone!

  
Składniki na ciasto:

 300g mąki
3 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy aromatyzowany cytryną
4 żółtka
1 kostka masła
szczypta soli

Dodatkowo:
250g kajmaku
1 mały słoik dżemu morelowego

Dekoracja (można ją oczywiście dowolnie zmienić)

kilka łyżek suszonej żurawiny
ok 100g orzechów włoskich (połówek)
50g płatków migdałów
Kilka łyżek wiórek kokosowych (u mnie barwione na różowo)
Kilka łyżek owoców kandyzowanych
Kilka kostek białej czekolady

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtka, cukry oraz sól. Siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Schładzamy przez ½h w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 7mm, przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia.
Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem. Wierzch mazurka możemy dowolnie udekorować bakaliami i kruchymi ciasteczkami.  





3 komentarze:

  1. No wiesz co... ostatnią rzeczą jaka by mi przyszła do głowy siedząc z dzieckiem przez pół nocy to robienie mazurka! :D :P kawa owszem - nawet w nocy, bo mi ona spać zupełnie nie przeszkadza :D ale podziwiam Twoją kreatywność o takiej porze, żeby jeszcze takie cuda robić ;) ja to bym zrobiła, ale... pokrakę nie dekorację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy chciałoby mi się robić mazurka w nocy.... ale o innej porze to jak najbardziej ;) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.