Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Nocna owsianka w słoiku

Na pewno wiecie, że dziś poniedziałek! Ale czy wiecie jaki konkretnie mamy dzień? Nie? To ja Wam przypomnę... Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania! 
A Wy już swoje zjedliście? 
Pamiętajcie, że zjedzone do pół godziny po przebudzeniu da nam mnóstwo energii na dobrych kilka godzin. Jeśli więc od rana pracujecie, uczycie się lub zajmujecie dziećmi (nie zawsze jest to czysta przyjemność :D), to dzień powinieneś/powinnaś zacząć właśnie od NIEGO! 
Jeśli jednak szkoda Wam poświęcić na przygotowanie tego posiłku kilku minut kosztem snu, to ja mam dla Was idealne rozwiązanie...
Przygotuj śniadanie przed pójściem spać, a rano ciesz się jego smakiem!
Słoikowa owsianka potrzebuje tylko 15 minut... W tym czasie prawie zdążysz się umyć, ubrać czy sprawdzić co tam nowego na fb (bo przecież pół nocy nie przeglądałeś/aś).
Więc jak, skusisz się...?!


 Składniki:

6 łyżek płatków owsianych górskich
3 łyżki otrąb pszennych
3 łyżki płatków żytnich
1 łyżka syropu klonowego
¾ szklanki mleka
½ łyżeczki cynamonu
5 dużych truskawek
1 banan
1 jabłko
2 łyżki płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

Płatki zalewamy na noc mlekiem i odstawiamy do lodówki. Nazajutrz dodajemy lekko rozgniecionego banana, cynamon i syrop klonowy.  Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładamy po ok 3 łyżki owsianki, dajemy pokrojone truskawki, pokrywamy resztą moczonych w mleku płatków, a wierzch posypujemy drobno startym jabłkiem wymieszanym z płatkami kokosowymi. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez 15 minut. 



2 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)