Składniki na ok 35 sztuk:

400g
mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
50g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
50g cukru pudru
⅓
drobno posiekanej lub startej tabliczki białej czekolady
szczypta soli
1 łyżka jogurtu
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka jogurtu
1 łyżka cukru waniliowego
Dekoracja:
1 tabliczka mlecznej czekolady
⅕ szklanki słodkiej
śmietanki (ok 50ml)
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
20 dkg zmielonych orzechów włoskich
Sposób
przygotowania:
Mąkę
przesiewamy, dodajemy posiekane drobno masło, czekoladę, jajko, żółtko, cukier
puder, jogurt, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i
wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po
tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy najpierw kulkę wielkości
orzecha włoskiego, a następnie wydłużamy z jednej strony by nadać kształt buzi
jeża. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do
nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 15-20 minut (pieczenie to tak naprawdę
sprawa indywidualna każdego piekarnika, nie odgadniesz czy mój piecze tak samo
jak Twój itp.)
Upieczone
jeżyki studzimy, a w tym czasie podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej
czekoladę mleczną. Przygotowaną polewą smarujemy „grzbiet” jeża i od razu
obtaczamy w startych, włoskich
orzechach. Na końcu, pozostałą czekoladą malujemy oczka i nosek. Odstawiamy w
chłodne miejsce do stężenia polewy, na ok 1 godzinę.
Wyglądają super napewno je wypróbuję.
OdpowiedzUsuń