Kiedy jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z lżejszym jedzeniem, na samą myśl, że ktoś będzie jadł normalną, drożdżową pizzę skręcało mnie z zazdrości. Na ratunek przyszła mi znowu książka z fit przepisami, której autora nie mogę sobie przypomnieć na ten moment (już nie chcę buszować w pokoju chłopaków, żeby sprawdzić) gdzie wynalazłam pomysł na pełnoziarnistą pizzę. Dodatki, to oczywiście kompozycja własna i nie obyło się bez sera, ale już Wam to pisałam przy okazji pizzy na kalafiorowym spodzie, że pizza bez sera, to nie pizza ;)
I o ile ta na kalafiorowym była dobra tak po 3 kęsie ;) tak tą polecam jeszcze mocniej, bo jest zupełnie inna w smaku i zdecydowanie bardziej podobna do tej tradycyjnej.
Składniki na jedną pizzę o śr ok 22cm
Sposób przygotowania:
I o ile ta na kalafiorowym była dobra tak po 3 kęsie ;) tak tą polecam jeszcze mocniej, bo jest zupełnie inna w smaku i zdecydowanie bardziej podobna do tej tradycyjnej.
Składniki na jedną pizzę o śr ok 22cm
2 jajka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
2 łyżki
płatków owsianych
1 łyżka
otrąb pszennych
20g świeżych
drożdży
2 łyżki
jogurtu naturalnego
Szczypta
soli
Szczypta
cukru
Dodatki:
3 plastry
chudej szynki
2 łyżki
kukurydzy
5 pomidorków
śliwkowych
1 kulka
mozzarelli
2 łyżki
przecieru pomidorowego
Po ½
łyżeczki oregano, ziół prowansalskich i bazylii
1 ząbek
czosnku
Szczypta
soli i pieprzu
Rukola
Sposób przygotowania:
Jajka
mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki
ciasta, prócz jogurtu. Przykrywamy folią spożywczą (ale nie szczelnie) i
wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem,
wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy na 10 minut do
piekarnika nagrzanego do 200st C. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy
przecier pomidorowy wymieszany z ziołami (również z solą i pieprzem) i
posiekanym ząbkiem czosnku. Układamy pokrojoną szynkę, połówki pomidora i
kukurydzę. Przykrywamy plastrami mozzarelli. Całość zapiekamy ponownie przez ok
12 minut.
Wygląda niesamowicie apetycznie :-) ja robię najczęściej z dodatkiem mąki pełnoziarnistej jest zdrowiej i równie smacznie co normalnie
OdpowiedzUsuń