Lekko kwaskowy, rozgrzewający, z chrupiącym bekonem... kapuśniak! Są wśród Was jego miłośnicy?
Składniki:
ok 750g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
8 średniej wielkości ziemniaków
2 listki laurowe
ok 5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek
40 dkg boczku wędzonego
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
pieprz do smaku
opcjonalnie
1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek
2 marchewki
1 cebula
1 pietruszka
8 średniej wielkości ziemniaków
2 listki laurowe
ok 5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek
40 dkg boczku wędzonego
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
pieprz do smaku
opcjonalnie
1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa
1 kostka rosołowa drobiowa
1 kostka rosołowa o smaku wędzonych żeberek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno
marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło),
dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i
gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę
kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek,
kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę
delikatnie szklimy pod koniec smażenia boczku.
2. Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i
mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Efekt końcowy:
A już niedługo szukajcie na blogu wielkanocnych pomysłów :)
taki kapuśniak, coś pysznego! Pozdrawiam anka1988
OdpowiedzUsuńKapuśniak z kaszą???????
OdpowiedzUsuńW życiu o czymś takim nie słyszałem - chyba nie zaryzykuję i pominę ten składnik ;)
A jednak radziłabym zaryzykować :) Taka ilość kaszy względem całości, to naprawdę nie dużo :)
Usuń