Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 10 marca 2015

Knedle ze śliwkami

Lubicie? Polane roztopionym masełkiem, posypane szczyptą cukru kryształu... 
Knedle ze śliwkami! Najlepsze ze świeżych, zebranych we własnym sadzie owoców, 
ale nie mając do nich dostępu śmiało możemy się podratować mrożonkami :)


Składniki na ok. 30 sztuk:

15 średniej wielkości ziemniaków
ok 200g mąki pszennej + do podsypywania
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 opakowanie śliwek mrożonych
1 łyżka soli

Omasta
50g masła lub margaryny
cukier kryształ

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski. Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy. 


 2. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki. Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek. Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie zakończenia formowania klusek. 


3. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym masłem lub margaryną. Dodatkowo na talerzu posypujemy cukrem kryształem. 


Efekt końcowy:


4 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)