Lubicie? Polane roztopionym masełkiem, posypane szczyptą cukru kryształu...
Knedle ze śliwkami! Najlepsze ze świeżych, zebranych we własnym sadzie owoców,
ale nie mając do nich dostępu śmiało możemy się podratować mrożonkami :)
Składniki na ok. 30 sztuk:
15 średniej wielkości ziemniaków
ok 200g mąki pszennej + do podsypywania
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 opakowanie śliwek mrożonych
1 łyżka soli
Omasta
50g masła lub margaryny
cukier kryształ
ok 200g mąki pszennej + do podsypywania
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 opakowanie śliwek mrożonych
1 łyżka soli
Omasta
50g masła lub margaryny
cukier kryształ
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą,
solimy i gotujemy ok 15 minut. Przestudzone ziemniaki mielimy do miski.
Wyrównujemy, po czym odkładamy 1/4 ziemniaków a w ich miejsce dosypujemy
mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Dokładamy wcześniej wyciągnięte
ziemniaki oraz 1 jajko i zagniatamy.
2. Urywamy po kawałku ciasta i raz jeszcze zagniatamy na podsypanym mąką
blacie, następnie formujemy gruby wałek i dzielimy go na 1,5-2cm krążki.
Każdy spłaszczamy i na środek nakładamy po 2 połówki śliwek.
Wstawiamy wodę lekko osoloną, by mieć gotową "gotującą" w momencie
zakończenia formowania klusek.
3. Kluchy gotujemy zaraz po przygotowaniu ok 2-3 minuty od momentu
wypłynięcia na wierzch. Polewamy roztopionym masłem lub margaryną.
Dodatkowo na talerzu posypujemy cukrem kryształem.
Efekt końcowy:
Uwielbiam knedle ;) pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńJa również, zwłaszcza latem:)
UsuńUwielbiam! Ależ narobiłaś mi apetytu... :)
OdpowiedzUsuńTo tak niewiele roboty... Polecam:)
Usuń