Pyszna na co dzień i od święta. Z dodatkiem makaronu w kształcie ryżu oraz marynowanej pieczarki na pewno zaciekawi gości.
Składniki:
Na ok 12-15 porcji:
1 słoik marynowanych pieczarek (220g)
1 opakowanie makaronu "Ryż" (250g)
5 jajek
1 słoik marynowanej papryki (ok 300g)
4 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
1 duży filet z kurczaka
5 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do gotowania makaronu
1 łyżka oleju do smażenia kurczaka
1 płaska łyżka przyprawy gyros
1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na łyżce oleju z dodatkiem przyprawy gyros i kurkumy do miękkości. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Pieczarki, paprykę, ugotowane jajka oraz obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy opłukaną i przecedzoną kukurydzę.
2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Schładzamy chwilkę przed podaniem w lodówce.
Składniki:
Na ok 12-15 porcji:
1 słoik marynowanych pieczarek (220g)
1 opakowanie makaronu "Ryż" (250g)
5 jajek
1 słoik marynowanej papryki (ok 300g)
4 ogórki konserwowe
1 puszka kukurydzy
1 duży filet z kurczaka
5 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do gotowania makaronu
1 łyżka oleju do smażenia kurczaka
1 płaska łyżka przyprawy gyros
1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na łyżce oleju z dodatkiem przyprawy gyros i kurkumy do miękkości. Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Pieczarki, paprykę, ugotowane jajka oraz obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy opłukaną i przecedzoną kukurydzę.
2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Schładzamy chwilkę przed podaniem w lodówce.
Efekt końcowy:
ciekawa sałatka nawet na zbliżające się święta :) pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńsuper na pewno zrobię;)
OdpowiedzUsuń