Połączenie wieprzowiny z ogórkiem i grzybowymi warzywami na patelnię
jest chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i
obiad mamy "na wypasie".
Składniki:
Dla dwóch osób:
Roladki:
2x 2cm plastry schabu
2 ogórki konserwowe
10 dkg boczku wędzonego
1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych
2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Kluski śląskie:
8 ziemniaków średniej wielkości
ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków
1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich
ok 2 dkg masła
Sos:
Wywar z pieczenia roladek
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę farszu. Zwijamy najpierw dłuższe krawędzie odrobinę do środka, a następnie rolujemy na kształt roladki. Nicią spożywczą oplatamy i związujemy mięsko. Roladki smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z tłuszczem i podlewamy wodą tak, by roladki były w połowie zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C. Po ok. 40 minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić.
2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek o średnicy ok 2 cm, a następnie dzielimy na małe- ok 1,5cm kawałki. Z każdego tworzymy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy oraz robimy malutką dziurkę np. najmniejszym paluszkiem. Topimy masełko. Kluski od razu wrzucamy na gotującą wodę, by nie zdążyły się zrobić zbyt "wolne". Mieszamy od czasu do czasu. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 minuty, po czym przecedzamy i polewamy roztopionym masełkiem by się nie skleiły.
3. Gotowe kluski podajemy z przygotowanymi roladkami wieprzowymi oraz ulubioną surówką lub sałatką.
Składniki:
Dla dwóch osób:
Roladki:
2x 2cm plastry schabu
2 ogórki konserwowe
10 dkg boczku wędzonego
1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych
2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Kluski śląskie:
8 ziemniaków średniej wielkości
ok 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania stolnicy
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków
1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich
ok 2 dkg masła
Sos:
Wywar z pieczenia roladek
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych warzywach się znajdują. Całość mieszamy z dwoma łyżeczkami musztardy sarepskiej. Schab posypujemy sola i pieprzem, a następnie wykładamy połowę farszu. Zwijamy najpierw dłuższe krawędzie odrobinę do środka, a następnie rolujemy na kształt roladki. Nicią spożywczą oplatamy i związujemy mięsko. Roladki smażymy z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia wraz z tłuszczem i podlewamy wodą tak, by roladki były w połowie zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C. Po ok. 40 minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić.
2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy ok 15 minut w osolonej wodzie. Studzimy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek o średnicy ok 2 cm, a następnie dzielimy na małe- ok 1,5cm kawałki. Z każdego tworzymy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy oraz robimy malutką dziurkę np. najmniejszym paluszkiem. Topimy masełko. Kluski od razu wrzucamy na gotującą wodę, by nie zdążyły się zrobić zbyt "wolne". Mieszamy od czasu do czasu. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze ok 2 minuty, po czym przecedzamy i polewamy roztopionym masełkiem by się nie skleiły.
3. Gotowe kluski podajemy z przygotowanymi roladkami wieprzowymi oraz ulubioną surówką lub sałatką.
Pyszne roladki ;) Uwielbiam takie obiadki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, obiadek był pyszny!
UsuńPolecam
Usuń