Jeśli myślicie już o tym, co szybkiego, a smacznego zrobić na jutrzejszy obiad między wiosennymi porządkami, to spieszę z pomocą. Kotlety mielone w odmienionym składzie, polecają się na obiad!
Składniki:
Na 8 kotlecików:
25dkg mięsa mielonego z szynki
1/2 szklanki granulatu sojowego
1 jajko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku (po ok. 1/2 łyżeczki)
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Granulat sojowy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko. Wsypujemy przestudzony granulat oraz płatki owsiane. Dosypujemy łyżkę mąki i przyprawy. Mieszamy. Z gotowej masy tworzymy średniej wielkości kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.
Składniki:
Na 8 kotlecików:
25dkg mięsa mielonego z szynki
1/2 szklanki granulatu sojowego
1 jajko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki płatków owsianych
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz do smaku (po ok. 1/2 łyżeczki)
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Granulat sojowy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko. Wsypujemy przestudzony granulat oraz płatki owsiane. Dosypujemy łyżkę mąki i przyprawy. Mieszamy. Z gotowej masy tworzymy średniej wielkości kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.
Efekt końcowy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.