Wiem, wiem- nie jest to jakiś autorski pomysł na wykonanie takiego śniadania, ale stworzenie go przez siebie i w swojej wersji mogę śmiało uznać debiutem :)
Może i trzeba poświęcić mu więcej czasu, ale przy wolnej sobocie lub leniwej niedzieli śmiało możecie wypróbować.
Mi smakowało, więc w głowie już mam pomysły na kolejne...
Składniki:
Dla 3 osób:
3 bułki
10 dkg boczku wędzonego- bez skóry
4 duże pieczarki
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
10 dkg fasolki szparagowej
1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis
1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella-Bis
3 jajka
pieprz i sól do smaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju czosnkowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 dkg drobno startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki.
2. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy wraz z boczkiem i cebulką i nakładamy do środka, mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem. Przygotowane bułki zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku na ok 15 minut- długość pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy najbardziej: lekko czy bardziej ścięte. Gotowe posypujemy resztą natki pietruszki.
Może i trzeba poświęcić mu więcej czasu, ale przy wolnej sobocie lub leniwej niedzieli śmiało możecie wypróbować.
Mi smakowało, więc w głowie już mam pomysły na kolejne...
Składniki:
Dla 3 osób:
3 bułki
10 dkg boczku wędzonego- bez skóry
4 duże pieczarki
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
10 dkg fasolki szparagowej
1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis
1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella-Bis
3 jajka
pieprz i sól do smaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju czosnkowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 dkg drobno startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki.
2. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy środek. Farsze mieszamy wraz z boczkiem i cebulką i nakładamy do środka, mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem. Przygotowane bułki zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku na ok 15 minut- długość pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy najbardziej: lekko czy bardziej ścięte. Gotowe posypujemy resztą natki pietruszki.
Efekt końcowy:
Mmmm.... aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńAsiu dziś już może nie jedz, ale jutro z rana nie widzę przeszkód :)
Usuń