Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 29 marca 2015

Jajka z farszem wątróbkowym

Pewnie już myślicie nad świątecznym menu. A skoro tak, to nie może wśród innych smacznych potraw zabraknąć  faszerowanych jajek. Jakie będą u Was? Może takie z farszem wątróbkowym? Dla wielbicieli tego podrobu będzie to na pewno ciekawa odmiana :)


Składniki:

Na 10 jajek:
5 jajek ugotowanych na twardo
4 wątróbki drobiowe
1 cebula biała
2 łyżki majonezu
2 łyżki margaryny lub oleju
1 łyżka mąki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Jajka delikatnie obieramy ze skorupek, kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Studzimy. Na pozostałym po smażeniu wątróbki tłuszczu smażymy posiekaną cebulkę. Przestudzoną wątróbkę drobno kroimy, dodajemy przetarte przez sitko 4 żółtka, cebulkę, majonez oraz 3/4 posiekanego pęczku szczypiorku. Całość mieszamy łyżką lub - jeśli chcemy gładką masę- blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki białek tworząc kształt jajka. Posypujemy przetartym przez sitko pozostałym żółtkiem oraz resztą szczypiorku.


Przepis - lekko zmodyfikowany pochodzi z książki kucharskiej "Przepisy Czytelników" z 1997r. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)