Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 14 grudnia 2016

Czekoladowe muffinki "Choinki"

Zapowiadane już kiedyś na Fb, doczekały się w końcu publikacji ;) 
Czekoladowe, mięciutkie i o niebanalnym kształcie dzięki bezowej, zielonej choince. Ubrane w kolorowe perełki i obsypane cukrem pudrem, imitującym śnieg. 
Będą nie tylko smakować Twoim Domownikom i Gościom, ale też pięknie zdobić świąteczny stół.


Składniki na 12 sztuk:

Muffinki czekoladowe

300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao
2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki mleka
150g masła

Choinki bezowe
3 białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty

Dodatkowo
1 tabliczka białej czekolady
30ml słodkiej śmietanki 30%
kolorowe perełki
cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka).
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy po łyżce cukru pudru i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy sok z cytryny, zielony barwnik i mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy przez chwilę- tylko do połączenia składników. Przekładamy do worka cukierniczego z tylką "otwarta, duża gwiazda" i okrężnymi ruchami nakładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę formując choinki. Wstawiamy do nagrzanego do 80st C piekarnika na ok 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy i suszymy nasze choinki.  
3. Wierzch babeczek troszkę ścinamy i smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Przyklejamy choinki, a na nich wykałaczką dodajemy po kropeczce czekolady i przyklejamy perełki. Posypujemy cukrem pudrem. 
 

8 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.