Kolejny pomysł na deserki, które od września chyba czekają na publikację 😛 Zawsze znalazło się coś innego do publikowania, ale przed nowym rokiem muszę uporządkować zdjęcia, więc nie będę ich zostawiać na czarną godzinę tylko podzielę się od razu 😊
Do ich przygotowania użyłam najprostszych składników, które chyba zawsze znajdą się w domu.
Składniki:
Biszkopt na tort. o śr 28cm
3 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń waniliowo- brzoskwiniowy
1 szklanka syropu brzoskwiniowego
1 szklanka wody
2 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
½ tabliczki białej czekolady
Dodatkowo
Mały słoiczek dżemu truskawkowego
2 cukierki "Michałki"
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka a na końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 30 minut. Studzimy.
Do ich przygotowania użyłam najprostszych składników, które chyba zawsze znajdą się w domu.
Składniki:
Biszkopt na tort. o śr 28cm
3 jajka
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń waniliowo- brzoskwiniowy
1 szklanka syropu brzoskwiniowego
1 szklanka wody
2 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
½ tabliczki białej czekolady
Dodatkowo
Mały słoiczek dżemu truskawkowego
2 cukierki "Michałki"
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka a na końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 30 minut. Studzimy.
- 2. Budyń: Syrop mieszamy z wodą, odmierzamy ponad pół szklanki, w której mieszamy mąki oraz żółtka, a pozostałą część podgrzewamy razem z cukrem. Do gotującego się syropu wlewamy przygotowany rozczyn i zagotowujemy. Budyń dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.
- 3. Wykonanie: Z biszkoptu wycinamy szklanką 6 krążków. Dwa układamy na spodzie słoików, dajemy po łyżce dżemu truskawkowego, a następnie przygotowany budyń brzoskwiniowy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i ponownie nakładamy po 2-3 łyżki dżemu. Przykrywamy ostatnimi biszkoptami , a na nie dajemy budyń z dodatkiem białej czekolady. Posypujemy pokruszonymi cukierkami.
Pyszne deserki:)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis i rzeczywiście łatwy. Na pewno zrobię :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity i do tego pięknie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuń