Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 3 grudnia 2016

Deser biszkoptowo- owocowy w słoiku

Kolejny pomysł na deserki, które od września chyba czekają na publikację 😛 Zawsze znalazło się coś innego do publikowania, ale przed nowym rokiem muszę uporządkować zdjęcia, więc nie będę ich zostawiać na czarną godzinę tylko podzielę się od razu 😊
Do ich przygotowania użyłam najprostszych składników, które chyba zawsze znajdą się w domu. 


Składniki:
 
Biszkopt na tort. o śr 28cm
3 jajka
3 łyżki mąki krupczatki 

3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Budyń waniliowo- brzoskwiniowy
1 szklanka syropu brzoskwiniowego
1 szklanka wody
2 żółtka
½ szklanki cukru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
½ tabliczki białej czekolady

 

Dodatkowo
Mały słoiczek dżemu truskawkowego
2 cukierki "Michałki"



Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, żółtka a na końcu przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC na ok 30 minut. Studzimy.

2. Budyń: Syrop mieszamy z wodą, odmierzamy ponad pół szklanki, w której mieszamy mąki oraz żółtka, a pozostałą część podgrzewamy razem z cukrem. Do gotującego się syropu wlewamy przygotowany rozczyn i zagotowujemy. Budyń dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia.

3. Wykonanie: Z biszkoptu wycinamy szklanką 6 krążków. Dwa układamy na spodzie słoików, dajemy po łyżce dżemu truskawkowego, a następnie przygotowany budyń brzoskwiniowy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i ponownie nakładamy po 2-3 łyżki dżemu. Przykrywamy ostatnimi biszkoptami , a na nie dajemy budyń z dodatkiem białej czekolady. Posypujemy pokruszonymi cukierkami.

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.