Dziś propozycja, którą możecie wykorzystać na zbliżające się święta, ale nie tylko.
Bardzo często zostaje mi mięso po gotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by nie zaplątała się żadna kosteczka i mrożę. Gdy już ilość je odpowiednia przepuszczam przez maszynkę, dodaję pozostałe składniki i piekę pyszny pasztet.
Składniki na 1 małą keksówkę:
700g mięsa rosołowego
70g suszonych grzybów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki suszonej żurawiny
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym studzimy w uchylonym min. godzinę.
Bardzo często zostaje mi mięso po gotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by nie zaplątała się żadna kosteczka i mrożę. Gdy już ilość je odpowiednia przepuszczam przez maszynkę, dodaję pozostałe składniki i piekę pyszny pasztet.
Składniki na 1 małą keksówkę:
700g mięsa rosołowego
70g suszonych grzybów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki suszonej żurawiny
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym studzimy w uchylonym min. godzinę.
z grzybami musi smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń