4 jajka
1 szklanka
oleju
1 szklanka
mleka
4 szklanki
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
250g
drobnego cukru do wypieków
5 jabłek
Opcjonalnie
cynamon
Sposób
przygotowania:
Jajka,
mleko, olej i cukier miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy partiami
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do całkowitego połączenia.
Jabłka
obieramy, kroimy w ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
Połowę
ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę, u mnie była to blaszka 19x28, ale
ciasto było wysokie i bardzo długo się piekło, około 80 minut, więc proponuję
ciut większą blaszkę. Na cieście układamy cząstki jabłek, jeśli chcemy posypujemy
cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 170⁰C na jedną godzinę. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy- wyciągamy.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.