Przygotowanie jest banalnie proste, smak jak najbardziej domowy :) Bez zbędnych udziwnień i tony przypraw. Możesz je podać tak naprawdę z wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok.
To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię.
Użyłam pieczarek, ale pamiętajcie, że w lasach można się już nieźle zaopatrzyć i jeśli tylko macie taką możliwość, to proponuję je zamienić.
Składniki
dla 4-6 osób:
500g
mielonej szynki
1 cebula
2 ząbki
czosnku
1 małe
jajko
Pęczek
natki pietruszki
2 łyżki
bułki tartej
2 łyżki
masła
2 łyżki
oleju rzepakowego
Sól, pieprz
Dodatkowo:
500g
pieczarek
300ml
bulionu warzywnego
150ml
słodkiej 30% śmietanki
2 łyżki
masła
Sposób
przygotowania:
Olej
rozgrzewamy i podsmażamy na nim drobno posiekaną połowę cebuli. Łączymy z
mięsem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki. Doprawiamy do smaku
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Formujemy małe
klopsiki i obsmażamy na maśle z każdej strony do zrumienia. Przekładamy na
talerz.
Na patelni ponownie rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno
posiekaną drugą część cebuli, a zaraz później pieczarki. Doprawiamy solą oraz
pieprzem, podsmażamy do odparowania wody. Do pieczarek dodajemy upieczone
klopsiki. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez ok 15 minut. Po tym czasie
dolewamy śmietankę i mieszamy do połączenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami
np. ziemniakami, sałatką.
Uwielbiam klopsiki z pieczarkami i ja jakoś właśnie najbardziej lubię je z chlebem :))
OdpowiedzUsuń