Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 11 lipca 2018

Klopsiki z pieczarkami

Zrobiłam je już kilka tygodni temu i nie publikowałam, bo wiecie... zastanawiałam się nad nazwą! Poważnie :) I ciągle nie wiem czy to klopsiki, czy może pulpety. Wujek Google też nie chciał mi jasno odpowiedzieć, dlatego machnęłam ręką i stwierdziłam, że wcześniej o nich zapomnę i nie dodam, niż znajdę prawidłową odpowiedź. Tym bardziej, że tutaj każdy będzie bronił swoich "racji", choćby ich nawet nie miał ;)
Przygotowanie jest banalnie proste, smak jak najbardziej domowy :) Bez zbędnych udziwnień i tony przypraw. Możesz je podać tak naprawdę z wszystkim: sprawdzą się ziemniaki, ryż, kasza i makaron. Nawet chleb się sprawdzi! Do tego jakaś fajna sałatka, choć i bez niej będzie ok. 
To taki obiad w kilka chwil, a ja akurat takie przygotowywać lubię. 
Użyłam pieczarek, ale pamiętajcie, że w lasach można się już nieźle zaopatrzyć i jeśli tylko macie taką możliwość, to proponuję je zamienić. 


 
Składniki dla 4-6 osób:

500g mielonej szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 małe jajko
Pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz
Dodatkowo:
500g pieczarek
300ml bulionu warzywnego
150ml słodkiej 30% śmietanki
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim drobno posiekaną połowę cebuli. Łączymy z mięsem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki. Doprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Formujemy małe klopsiki i obsmażamy na maśle z każdej strony do zrumienia. Przekładamy na talerz.
Na patelni ponownie rozgrzewamy masło, wrzucamy drobno posiekaną drugą część cebuli, a zaraz później pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podsmażamy do odparowania wody. Do pieczarek dodajemy upieczone klopsiki. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę i mieszamy do połączenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, sałatką.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam klopsiki z pieczarkami i ja jakoś właśnie najbardziej lubię je z chlebem :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.