Po pierwsze- jagody są świeże i jeszcze w nie najgorszej cenie, choć domyślam się, że 24zł za kg to też nie jest mało ;)
Po drugie- takie serniczki przygotujesz w godzinę i to czas z posprzątaniem kuchni i ich przestudzeniem!
Po trzecie- zdecydowanie lepiej złapać jednego niż kroić całe ciasto.
Po czwarte- mało kto sernika nie lubi, więc sprawdzą się w każdej sytuacji.
Po piąte- sa po prostu pyszne i grzechem byłoby ich nie upiec, choćby jeszcze dziś!
150g
kakaowych herbatników
80g masła
82%
500g sera
białego zmielonego podwójnie
(można
użyć dobrego sera z wiaderka)
100g
mascarpone
5 łyżek
cukru pudru
2 jajka
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
Szklanka
jagód leśnych
1 tabliczka
czekolady mlecznej lub deserowej
2 łyżki
mleka
Sposób
przygotowania:
Formę do
muffinek wykładamy papilotkami. Masło topimy, studzimy. Herbatniki kruszymy np.
za pomocą rozdrabniacza, a następnie mieszamy z tłuszczem. Wykładamy po równo
na każdą foremkę i lekko dociskamy równając powierzchnię.
Ser biały,
mascarpone, jajka, cukier puder oraz mąkę mieszamy mikserem tylko do połączenia
składników, by nie napowietrzać zbytnio masy. Nakładamy po równo do każdej
papilotki i posypujemy jagodami.
Formę z muffinkami
wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 22 minuty.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z
mlekiem i polewamy przestudzone babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.