Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 22 lipca 2018

Mini serniczki z jagodami

Nadszedł najwłaściwszy czas na przygotowanie mini serniczków! 
Po pierwsze- jagody są świeże i jeszcze w nie najgorszej cenie, choć domyślam się, że 24zł za kg to też nie jest mało ;)
Po drugie- takie serniczki przygotujesz w godzinę i to czas z posprzątaniem kuchni i ich przestudzeniem!
Po trzecie- zdecydowanie lepiej złapać jednego niż kroić całe ciasto.
Po czwarte- mało kto sernika nie lubi, więc sprawdzą się w każdej sytuacji.
Po piąte- sa po prostu pyszne i grzechem byłoby ich nie upiec, choćby jeszcze dziś!


 
Składniki na 12 sztuk:

150g kakaowych herbatników
80g masła 82%
500g sera białego zmielonego podwójnie
(można użyć dobrego sera z wiaderka)
100g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szklanka jagód leśnych
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Masło topimy, studzimy. Herbatniki kruszymy np. za pomocą rozdrabniacza, a następnie mieszamy z tłuszczem. Wykładamy po równo na każdą foremkę i lekko dociskamy równając powierzchnię.
Ser biały, mascarpone, jajka, cukier puder oraz mąkę mieszamy mikserem tylko do połączenia składników, by nie napowietrzać zbytnio masy. Nakładamy po równo do każdej papilotki i posypujemy jagodami.
Formę z muffinkami wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 22 minuty.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z mlekiem i polewamy przestudzone babeczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.