Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!
U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić. Jej przygotowanie jest proste i nie powinna nikomu sprawić trudności, a taka jeszcze lekko ciepła będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne popołudnia.
Składniki
na formę o śr 28-30cm
Ciasto:
¾
szklanki ciepłego mleka
½
szklanki oleju
2
małe jajka
70g
cukru kryształu
25g
drożdży świeżych
Ok
480-500g mąki pszennej tortowej
Szczypta
soli
Dodatkowo:
200g
sera białego półtłustego
3
łyżki śmietany
3
łyżki cukru
Kilkanaście
sztuk śliwek
Cukier
puder do posypania po wierzchu
Sposób
przygotowania:
Mleko,
drożdże i cukier mieszamy ze sobą do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe
składniki i wyrabiamy dłonią lub mikserem z założoną odpowiednią końcówką. Odstawiamy
w cieple na 45 minut do wyrośnięcia.
W
tym czasie twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, a śliwki myjemy, osuszamy i
przecinamy wzdłuż na pół.
Gotowe
ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x30cm i tniemy na 3 części wzdłuż
najdłuższego boku. Każdą na kraju smarujemy twarogiem i zwijamy w rulon.
Gotowe
rulony układamy na wyłożonej papierem tortownicy, zaczynając od środka i
formując ślimaka. Pomiędzy układamy połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia
na 20 minut po czym wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok
40-45minut.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Coś pysznego . Brygida
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe i śliwki - mniam :)
OdpowiedzUsuńweekend bez ciasta się nie liczy :) a ta drożdżówka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPracochłonne, ale warte efektu :) Śliwki to uwielbiam tylko w ciastach :)
OdpowiedzUsuń