Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 7 października 2018

Drożdżówka z serem i śliwkami

Weekend rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu. 
Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego! 
U mnie dziś właśnie jabłecznik z połówkami jabłek, który także przygotujecie w mig, ale ja mam dla Was pomysł na drożdżówkę. Puszystą, mięciutką, z białym serem i śliwkami, które na szczęście jeszcze bez problemu można zakupić. Jej przygotowanie jest proste i nie powinna nikomu sprawić trudności, a taka jeszcze lekko ciepła będzie idealnym rozwiązaniem na jesienne popołudnia. 



Składniki na formę o śr 28-30cm

Ciasto:
¾ szklanki ciepłego mleka
½ szklanki oleju
2 małe jajka
70g cukru kryształu
25g drożdży świeżych
Ok 480-500g mąki pszennej tortowej
Szczypta soli
Dodatkowo:
200g sera białego półtłustego
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
Kilkanaście sztuk śliwek
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Mleko, drożdże i cukier mieszamy ze sobą do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dłonią lub mikserem z założoną odpowiednią końcówką. Odstawiamy w cieple na 45 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, a śliwki myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół.
Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x30cm i tniemy na 3 części wzdłuż najdłuższego boku. Każdą na kraju smarujemy twarogiem i zwijamy w rulon.
Gotowe rulony układamy na wyłożonej papierem tortownicy, zaczynając od środka i formując ślimaka. Pomiędzy układamy połówki śliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut po czym wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 40-45minut.
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.