Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 4 października 2018

Sernik z gruszkami

Sernik. Czy można go nie lubić? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby choćby kawałka tego ciasta. I nie ważne czy to sernik tradycyjny, wiedeński, z owocami czy w cieście. Każdy jeden jest niepowtarzalny w smaku i niezastąpiony na stole podczas rodzinnej uroczystości.
Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy, wysoki i zupełnie inny od pozostałych- choć inny w tym wypadku absolutnie nie oznacza gorszy. Słodyczy dodatkowo dodaje odrobina karmelu na wierzchu, która sprawia, że gruszki zachowują soczystość i nie wysychają tak z wierzchu.
Zwróćcie tylko uwagę, że piekłam w małej tortownicy, więc jak chcecie w większej to przynajmniej podwójcie składniki (choć najlepiej nawet potroić jak się ma standardową, prostokątną blaszkę!).


Składniki na tortownicę o śr. 16cm (max do 20)

 
Spód:
150g mąki
80g masła
1 małe żółtko

2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany

Sernik:
50g masła
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
400g sera podwójnie zmielonego
2 łyżki budyniu śmietankowego (sproszkowanego)

Dodatkowo:
2-3 gruszki (w zależności od ich wielkości)
½ filiżanki karmelu

Sposób przygotowania

Spód:
Składniki siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i odstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Ucieramy mikserem masło z cukrem oraz jajkami, dodajemy ser, a na końcu budyń. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy połówki obranych i wydrążonych gruszek (można je delikatnie ponacinać).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C i pieczemy ok 1 godzinę. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem możemy polać karmelem.





1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.