Dziś u mnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy, wysoki i zupełnie inny od pozostałych- choć inny w tym wypadku absolutnie nie oznacza gorszy. Słodyczy dodatkowo dodaje odrobina karmelu na wierzchu, która sprawia, że gruszki zachowują soczystość i nie wysychają tak z wierzchu.
Zwróćcie tylko uwagę, że piekłam w małej tortownicy, więc jak chcecie w większej to przynajmniej podwójcie składniki (choć najlepiej nawet potroić jak się ma standardową, prostokątną blaszkę!).
Składniki na tortownicę o śr. 16cm (max do 20)
150g mąki
80g masła
1 małe żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
80g masła
1 małe żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
Sernik:
50g masła
½ szklanki
cukru
1 łyżka
cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
400g sera
podwójnie zmielonego
2 łyżki
budyniu śmietankowego (sproszkowanego)
Dodatkowo:
2-3
gruszki (w zależności od ich wielkości)
½
filiżanki karmelu
Sposób
przygotowania
Spód:
Składniki
siekamy ze sobą, zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na
20 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy spód tortownicy, dziurkujemy i
odstawiamy do lodówki.
Masa
serowa:
Ucieramy
mikserem masło z cukrem oraz jajkami, dodajemy ser, a na końcu budyń. Masę
serową wykładamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy połówki obranych i
wydrążonych gruszek (można je delikatnie ponacinać).
Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 170⁰C i pieczemy ok 1 godzinę. Pozostawiamy w
uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem możemy polać karmelem.
Prezentuje się genialnie 😍
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuń