Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 26 października 2018

Szynka w jabłkach pieczona

Dawno, oj bardzo dawno nie było na blogu nic z pieczonego mięsa. Sama się aż dziwię, bo to najprostszy sposób na przygotowanie obiadu. Wystarczy zamarynować, włożyć do piekarnika i od czasu do czasu zajrzeć czy aby na pewno nic nie chce z niego uciec 😜 Nie mówię tu oczywiście w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale zdarza się czasem, że źle zawiązany rękaw lubi się otworzyć, a wtedy o "zalanie" blaszki i przypalenia nie trudno. Tego lepiej uniknąć i sporadycznie oko zawiesić na piekarniku ;) Później można się już tylko delektować smakiem! 
Takie mięsko doskonale sprawdzi się na świątecznym stole i nie mam tu na myśli typowych świąt jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc, ale także rodzinne obiady czy przyjacielskie spotkania. Szynka sprawdzi się zarówno na ciepło, podana z ulubionym sosem jak i na zimno, pokrojona w plastry lub dodatkowo zalana galaretą. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, pamiętajcie!



Składniki:

1kg szynki wieprzowej (najlepiej „Kulki”)
3 jabłka szara reneta
1 łyżka masła
Składniki na marynatę:
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu+ 1 łyżka przed końcem pieczenia
1 łyżeczka sosu sojowego
Odrobina pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 jabłko szara reneta

Sposób przygotowania:

Jedno jabłko obieramy i ścieramy na drobnych oczkach lub kroimy w malutką kosteczkę. Łączymy je z pozostałymi składnikami marynaty- łyżką miodu, sosem sojowym, musztardą oraz przyprawami. Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną marynatą i – jeśli chcemy- przewiązujemy  bawełnianym sznurkiem, by nadać odpowiedni kształt. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowujemy min. 12 godzin w lodówce. Następnie szynkę przekładamy do worka do pieczenia, zamykamy i pieczemy w temp 190⁰C przez godzinę.
W tym czasie naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy dno cząstkami jabłek. Przekładamy podpieczoną szynkę, smarujemy miodem i ponownie wkładamy do piekarnika, skręcając temp. do 160⁰C. Szynkę pieczemy jeszcze ok pół godziny, do zrumienienia. Możemy użyć funkcji opiekania, jeśli nasz sprzęt takową posiada. Podajemy na ciepło z sosem lub na zimno jako przekąska.



1 komentarz:

  1. tak prosto, a tak pysznie :) uwielbiam takie obiady :) ja jeszcze najczęściej przy okazji piekę ziemniaki i wtedy już pozostaje tylko zrobić jakąś surówke :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.