Składniki
na formę min. 24x36cm, może być większa- wtedy ciasto będzie niższe, ale równie
efektowne:
2
małe jajka
150g
kwaśnej śmietany
4
łyżki drobnego cukru
250g
masła
Ok
500g mąki
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
6
jabłek (u mnie reneta)
Cynamon
Cukier
waniliowy duży
2-3
łyżki kaszy manny
Lukier:
1
łyżka soku z cytryny
4
łyżki cukru pudru
Sposób
przygotowania:
Składniki
na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i chłodzimy
ok 30 minut w zamrażarce.
Pierwszą
część wałkujemy na wielkość blaszki- im cieniej tym lepiej. Przekładamy na
wyłożoną papierem do pieczenia formę, nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą
manną. Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy delikatnie środki. Układamy
obok siebie, płaską stroną do dołu. Posypujemy cukrem waniliowym
wymieszanym cynamonem i przykrywamy
rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C
na ok 45 minut.
Gotowe,
jeszcze ciepłe ciasto dekorujemy przygotowanym lukrem.
Nie jestem szarlotkowa, ale ta wygląda bardzo apetycznie. Przy przeziębieniu polecam imbir i wzbogacenie diety w kaszę jaglaną, która pomaga w "osuszaniu" śluzu. Warto też odstawić cukier i mleko (no przynajmniej na czas choroby).
OdpowiedzUsuńZdrówka życzę :)
Prościej to już się nie da chyba 😉 bardzo lubię taka wersję szarlotki 😍
OdpowiedzUsuń