Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;)
Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić!
Składniki
na blaszkę 24x36cm
Ciasto
z wiśniami:
250g
masła
1
szklanka kwaśnej śmietany
4
żółtka
3
szklanki mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Oraz:
4
łyżki kaszy manny
1
litr wiśni w syropie
Biszkopt:
4
jajka
½
szklanki drobnego cukru
½
szklanki mąki pszennej tortowej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
Piana:
6
białek
1
szklanka drobnego cukru
Kisiel
wiśniowy
Krem:
½l
mleka
2
budynie wiśniowe
½
szklanki cukru
2
żółtka
300g masła
Dodatkowo:
2x
czekolada mleczna
100ml
śmietanki 30%
Sposób
przygotowania
Ciasto
z wiśniami:
Składniki
na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i
schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części, wylepiamy blaszki jednakowego
rozmiaru, nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą manną i pokrywamy wiśniami.
Ubijamy
pianę z białek, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy kisiel w proszku. Pianę
dzielimy na dwie części i pokrywamy przygotowane ciasta z wiśniami. Na jeden
placek ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C z
termoobiegiem na ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia możemy zamienić ciasta
miejscami, jeśli wiemy, że nasz piekarnik lubi płatać figla i przypalać z
jednym miejscu. Upieczone ciasta studzimy.
Biszkopt:
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a następnie
gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, do całkowitego wykorzystania.
Miksujemy dodając po jednym żółtku, po czym łączymy z przesianymi mąkami i
mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30
minut. Studzimy.
Krem:
Połowę
mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek
budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy
stopniowo do ucieranego masła.
Przełożenie:
Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem-
placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej
i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć
po prostu mlecznej).
Ciacho bardzo fajne :) widzę, że staż mamy w blogowaniu podobny :) u mnie też jakoś z współpracami krucho... ale lubię to swoje blogowanie :)
OdpowiedzUsuńAsiu wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy blogowania, wielu wspaniałych przepisów i chętnych do współpracy.
OdpowiedzUsuńCiasto mega apetyczne, zjadłabym chętniej niż tort.
Pozdrawiam :)