Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 25 października 2018

Przekładaniec z wiśniami

Dziś powinno być wielkie wow na blogu, szampan i tort, ale nie... nic z tych rzeczy! No bo wiecie, za szampanem nie przepadam, a tort... nie doczekał się przepisu i najzwyczajniej w świecie nie pamiętam za buca ile czego dokładnie dałam, by wyszedł tak pyszny, jak faktycznie był 🙈 Nie mam w zwyczaju strzelać i improwizować, więc po prostu zdjęcia przepadną :) Na nieszczęście nie one pierwsze i na pewno nie ostatnie. A wiecie jaki jest powód tego świętowania, które tu urządzić powinnam? 4 urodziny bloga! Ja wiem, że to wcale nie dużo, ale patrząc z perspektywy nieprzespanych nocy, kiedy chciałam coś tam do Was jednak napisać, pomiędzy jedną a drugą pobudką chłopaków, to jestem dumna! Choćby z tego, że nie zamknęłam tego etapu życia, że nie machnęłam ręką... Ja wiem, że może i mniej tych wpisów ostatnio, ale robię sobie wszystko na luzaka, bez spiny, że muszę, że powinnam itp. Nikt mi za to nie płaci, współprac na widoku żadnych, więc i życie blogowe wolniej mi płynie. I aż żałuję, że tylko blogowe, bo rzeczywistość jest zupełnie odwrotna, pędzi jak szalona choć nie do końca wiadomo w jakim kierunku 😜
Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;)
Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić! 


 
Składniki na blaszkę 24x36cm

Ciasto z wiśniami:
250g masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
4 żółtka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oraz:
4 łyżki kaszy manny
1 litr wiśni w syropie

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piana:
6 białek
1 szklanka drobnego cukru
Kisiel wiśniowy

Krem:
½l mleka
2 budynie wiśniowe
½ szklanki cukru
2 żółtka
300g  masła

Dodatkowo:
2x czekolada mleczna
100ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania

Ciasto z wiśniami:
Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części, wylepiamy blaszki jednakowego rozmiaru, nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą manną i pokrywamy wiśniami.
Ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy kisiel w proszku. Pianę dzielimy na dwie części i pokrywamy przygotowane ciasta z wiśniami. Na jeden placek ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C z termoobiegiem na ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia możemy zamienić ciasta miejscami, jeśli wiemy, że nasz piekarnik lubi płatać figla i przypalać z jednym miejscu. Upieczone ciasta studzimy.

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, do całkowitego wykorzystania. Miksujemy dodając po jednym żółtku, po czym łączymy z przesianymi mąkami i mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut. Studzimy.

Krem:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła.

Przełożenie:
Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć po prostu mlecznej).



2 komentarze:

  1. Ciacho bardzo fajne :) widzę, że staż mamy w blogowaniu podobny :) u mnie też jakoś z współpracami krucho... ale lubię to swoje blogowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy blogowania, wielu wspaniałych przepisów i chętnych do współpracy.
    Ciasto mega apetyczne, zjadłabym chętniej niż tort.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.