Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 6 grudnia 2018

Kurczak zapiekany na makaronie i warzywach

Zrobię Wam dziś małą odskocznię od świątecznych przepisów, choć jakby się uparł to i ten kurczak mógłby zagościć na Waszym stole. Tzn nie do końca ten, bo ten już zjedzony ;) Przygotowałam go na konkurs i wcale nie sądziłam, że będę go tu publikować, ale jest na tyle smaczny, że po prostu muszę! Przyznaję, że najbardziej bałam się tego, że makaron się nie dogotuje i miałam nawet przez chwilę takie zawahanie, czy nie ugotować go normalnie najpierw w wodzie, a dopiero później podpiec z sosem, ale zaryzykowałam. Na szczęście wszystko wyszło tak, jak zaplanowałam, ale musicie koniecznie od czasu do czasu przemieszać całość, o czym we wpisie przypominam, bo makaron, który bezpośrednio styka się z bokami naczynia może się upiec zamiast ugotować. A takiego choćbyśmy mieli zęby ze stali, to chyba nie schrupiemy ;) Konkurs jeszcze trwa, ale Wy już teraz możecie trzymać za mnie kciuki, bo nagroda całkiem przyjemna i taka... kobieca ;) 


Składniki:

1 kurczak (waga ok 1500g)
200g makaronu np. Fusilli pugliesi Tris
Ok ½ dyni hokkaido
100g małych marchewek
Kilka suszonych pomidorów z oleju
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
150g pieczarek
Kilka listków świeżej szałwii
Gałązka rozmarynu
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki (do posypania po gotowym daniu)

Sos:
1 łyżka masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
400ml śmietanki 30%
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Sól, pieprz do smaku

Marynata do kurczaka:
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 ząbki posiekanego drobno czosnku

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę łączymy ze sobą i nacieramy kurczaka. Pozostawiamy go w zimnie na minimum kilka godzin. Następnie przekładamy do rękawa i pieczemy w 170⁰C przez godzinę.

Sos:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy śmietankę wymieszaną z przecierem pomidorowym. Doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na dno wysmarowanej masłem brytfanny wsypujemy makaron, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchewki, suszone pomidory, przekrojone na pół pieczarki oraz pokrojoną w pióra cebulę i ząbki czosnku. Posypujemy listkami szałwii i igiełkami rozmarynu. Zalewamy przygotowanym sosem. Jeśli nie przykrywa warzyw w całości, dolewamy odrobinę śmietanki lub po prostu wody. Na środku układamy podpieczonego kurczaka (bez wytopionego tłuszczu) i ponownie wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. W trakcie możemy zamieszać składniki, głównie ze względu na makaron, który bliżej krawędzi formy lubi się „spiec”, a tego nie chcemy ;) Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.