Zrobię Wam dziś małą odskocznię od świątecznych przepisów, choć jakby się uparł to i ten kurczak mógłby zagościć na Waszym stole. Tzn nie do końca ten, bo ten już zjedzony ;) Przygotowałam go na konkurs i wcale nie sądziłam, że będę go tu publikować, ale jest na tyle smaczny, że po prostu muszę! Przyznaję, że najbardziej bałam się tego, że makaron się nie dogotuje i miałam nawet przez chwilę takie zawahanie, czy nie ugotować go normalnie najpierw w wodzie, a dopiero później podpiec z sosem, ale zaryzykowałam. Na szczęście wszystko wyszło tak, jak zaplanowałam, ale musicie koniecznie od czasu do czasu przemieszać całość, o czym we wpisie przypominam, bo makaron, który bezpośrednio styka się z bokami naczynia może się upiec zamiast ugotować. A takiego choćbyśmy mieli zęby ze stali, to chyba nie schrupiemy ;) Konkurs jeszcze trwa, ale Wy już teraz możecie trzymać za mnie kciuki, bo nagroda całkiem przyjemna i taka... kobieca ;)
Składniki:
1
kurczak (waga ok 1500g)
200g
makaronu np. Fusilli pugliesi Tris
Ok
½ dyni hokkaido
100g
małych marchewek
Kilka
suszonych pomidorów z oleju
1
czerwona cebula
3
ząbki czosnku
150g
pieczarek
Kilka
listków świeżej szałwii
Gałązka
rozmarynu
Sól,
pieprz do smaku
Natka
pietruszki (do posypania po gotowym daniu)
Sos:
1
łyżka masła
1
cebula
3
ząbki czosnku
400ml
śmietanki 30%
1
mały słoiczek przecieru pomidorowego
Sól,
pieprz do smaku
Marynata
do kurczaka:
1
płaska łyżka soli
1
łyżeczka pieprzu
⅓ szklanki oleju
rzepakowego
1
łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1
łyżeczka suszonego tymianku
1
łyżeczka suszonej bazylii
2
ząbki posiekanego drobno czosnku
Sposób
przygotowania:
Składniki
na marynatę łączymy ze sobą i nacieramy kurczaka. Pozostawiamy go w zimnie na
minimum kilka godzin. Następnie przekładamy do rękawa i pieczemy w 170⁰C przez
godzinę.
Sos:
Na
patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz
posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy śmietankę wymieszaną z przecierem
pomidorowym. Doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy z ognia. Doprawiamy do
smaku solą oraz pieprzem.
Na dno wysmarowanej masłem brytfanny wsypujemy
makaron, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchewki, suszone pomidory,
przekrojone na pół pieczarki oraz pokrojoną w pióra cebulę i ząbki czosnku.
Posypujemy listkami szałwii i igiełkami rozmarynu. Zalewamy przygotowanym
sosem. Jeśli nie przykrywa warzyw w całości, dolewamy odrobinę śmietanki lub po
prostu wody. Na środku układamy podpieczonego kurczaka (bez wytopionego
tłuszczu) i ponownie wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. W trakcie możemy
zamieszać składniki, głównie ze względu na makaron, który bliżej krawędzi formy
lubi się „spiec”, a tego nie chcemy ;) Gotowe danie posypujemy natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.