Na pewno będzie ciacho- bo już po części zrobione, będzie rolada serowa i coś na ciepło. Po drodze na pewno też wyczaruję jakąś sałatkę, choć w minimalnej ilości. Dla Was natomiast mam propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna, to i efektowna!
Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm
1kg mielonej szynki wp lub łopatki
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka lubczyku
Sól, pieprz do smaku
Ok 15 cienkich plastrów
wędzonego boczku
Nadzienie:
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
¼ średniego selera
⅓ małego pora
1/4 średniej główki kapusty
150g kiełbasy lub boczku
100g pieczarek
1 mała pietruszka
¼ średniego selera
⅓ małego pora
1/4 średniej główki kapusty
150g kiełbasy lub boczku
100g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mały kremowy serek topiony
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżeczka śmietany
sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku
1 łyżka oleju
1 mały kremowy serek topiony
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżeczka śmietany
sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Nadzienie:
Z jego przygotowaniem schodzi dłużej, więc od niego zaczniemy.
Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w drobną kostkę, zalewamy ¼ szklanki wody i
łyżką oleju. Dusimy pod przykryciem. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy
pokrojony w pół plasterki por, poszatkowaną kapustę, plastry pieczarek i
kiełbasy. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. Gdy
jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Miksujemy koncentrat pomidorowy,
śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do
zagotowania i zgęstnienia, odstawiamy do przestudzenia, a następnie na kilka
godzin do lodówki.
Rolada:
Mięso łączymy z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wykładamy na
arkusz folii spożywczej, przykładamy drugim arkuszem i wałkujemy na prostokąt o
wymiarach ok 25-30cm. Na mięso wykładamy przygotowany wcześniej farsz.
Rozsmarowujemy delikatnie nożem po całości, pozostawiając z jednego dłuższego
boku ok 3cm pasek. Przy pomocy folii zaczynamy zwijanie rolady- począwszy od
tej strony gdzie farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale
nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami
boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez ok 1
godzinę i 15 minut. Studzimy całkowicie i dopiero wtedy kroimy w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.